Ingredientele economisirii inteligente. Despre timp, efort și risc (P)

acum 1 an 87

De fiecare dată când vorbim despre economisire și investiții, fie suntem în căutarea, fie ni se oferă diverse “rețete” care ar trebui să ne rezolve (aproape) toate problemele financiare. În cele ce urmează nu-mi propun să ofer încă o rețetă, ci să descriu ingredientele principale care cred că trebuie luate în calcul când vine vorba despre economisire și investiții. 


Drumul spre bunăstarea financiară e unul cât se poate de personal și de specific fiecăruia dintre noi. Așa-zisele “rețete” pe care le auzim din diverse surse au șanse minime să funcționeze pe termen lung, pentru că da, este nevoie de termen lung în investiții, dacă nu ne e clar în primul rând nouă de ce și cum să utilizăm fiecare dintre “ingrediente". Într-o oarecare măsură, investițiile sunt că gătitul - ai mai multe șanse să gătești o mâncare savuroasă, dacă utilizezi ingrediente locale, proaspete, cărora le cunoști specificul, gustul și despre care știi că se vor potrivi felului de mâncare pe care vrei să îl pregătești, decât dacă încerci să imiți o rețeta sofisticată, ale cărei context și ingrediente nu le cunoști. 


Citește și:


De ce să-ți bați capul pentru a economisi inteligent? (P) 
VIDEO INTERVIU Efectul latte: cum poți de la o cafea, să ajungi la economii de 150.000 de euro. Sfaturi de economisire inteligentă de la Cristian Pascu, vicepreședinte AAF (P)  
Investițiile nu sunt doar pentru bogați: Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, discută miturile, regulile de economisire și cum să devenim investitori inteligenți (P) 
Investește ca Warren Buffett, chiar dacă nu ești bogat! Cum îți asiguri viitorul cu bani puțini (P)
Ca să investești, nu-ți trebuie averea lui Elon Musk, ci disciplina sportivului de performanță (P) 

În investiții, dincolo de deciziile bazate pe rațiune pe care va trebui să le iei de-a lungul timpului și care, paradoxal, reprezintă partea ușoară din întregul proces, va trebui să înveți să-ți gestionezi și emoțiile. Or, când vine vorba de emoții, încrederea auto-dobândită că ceea ce faci e corect și că trebuie să rămâi pe drumul ales de tine indiferent de “zgomotul de fundal” este esențială.


Ca să știi dacă ești pe drumul cel bun, haide să vorbim puțin despre “ingredientele” de bază ale economisirii inteligente.


Timpul sau durata investiției


Aici aș putea rezuma totul la un îndemn simplu: începe devreme, cât mai devreme posibil! Toate versiunile tale viitoare îți vor mulțumi că ai avut curajul să începi să investești devreme și, foarte probabil, îți vei schimba fundamental viața. Motivele principale sunt două. Primul ar fi că, începând devreme, chiar și sumele mici economisite - presupunând că la început nu ai sume mari de bani de alocat pentru investiții -, vor avea un efect financiar notabil (și mă refer aici la dobânda compusă). Un al doilea motiv, din multe perspective poate chiar mai important, sunt cunoștințele pe care le vei dobândi despre lumea investițiilor, odată ce începi să investești.


Nu cred că există nicio motivație sau metodă mai bună pentru învățare decât aceea de a investi efectiv. Cu puțină grijă și cu oamenii potriviți alături, greșelile pe care le-ai putea face nu sunt atât de mari pe cât ai crede. Iar ce vei învăța din greșeli este neprețuit. Vei ști să investești în raport cu propriile obiective și cu propriile emoții pentru tot restul vieții, inclusiv în perioadele în care vei progresa în viață profesională și veniturile îți vor crește semnificativ. 


Cât efort presupune economisirea? 


Mai puțin decât am fi tentați să credem. Economisirea presupune mai degrabă determinare și, odată ce ne-am hotărât că e mult mai bine pentru noi să ne punem viață financiară în ordine, lucrurile vor fi relativ simple. Dacă am ajuns în acest punct, deja știm că timpul poate fi unul dintre cei mai buni aliați ai noștri sau, dacă ignorăm asta, ne va demonstra cât de neiertător poate fi (și) în ceea ce privește finanțele personale. 


Chiar dacă, din perspectiva economisirii, vorbele lui Warren Buffet - care ne îndeamnă ca din venitul lunar prima dată să alocăm sumele destinate economisirii și abia apoi pe cele alocate cheltuielilor -, sună bine, nu știu dacă în practică foarte multă lume le poate aplica. Ce poate aplica (aproape) fiecare dintre noi însă este să alocăm ceva și pentru economisire/investiții la începutul vieții noastre profesionale. Și, poate mai important, pe măsură ce veniturile ne vor crește, să direcționăm proporțional mai mult din acea creștere către investiții. 


Ce risc ar trebui să-mi asum, odată ce am început să economisesc/investesc?


Am făcut referire în rândurile de mai sus la faptul că o călătorie lungă și de succes în lumea investițiilor este una cu multe elemente personale și particulare fiecăruia dintre noi. Și probabil că această afirmație este cea mai potrivită atunci când vorbim despre toleranța la risc. Să pierzi este neplăcut, chiar dureros uneori, dar riscul e parte a oricărui proces investițional și nu cred că ar fi înțelept să-l ignorăm.


În realitate, în orice activitate ne-am angaja, există un anumit grad de risc. Instrumentele financiare, că vorbim de economisire (conturi de economii, depozite etc.) sau de investiții (acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții etc.) nu fac excepție de la această regulă. De foarte multe ori, când vorbim despre instrumentele financiare, percepția asupra riscului este una imprecisă și, mai departe, reacțiile (emoționale) când piețele traversează perioade mai dificile, bazate pe această percepție, sunt exagerate. Acestea sunt momentele care fac cu adevărat pagube financiare în portofoliile noastre. 


Revenind la cât de riscant ar trebui să ne fie portofoliul, răspunsul variază de la persoană la persoană. Dintr-o perspectivă emoțională, răspunsul ar fi nivelul maxim care ne lasă totuși să dormim liniștiți noaptea. Dintr-o perspectivă mai rațională, sunt mai multe repere de luat în calcul, de la investiții pe termen lung, la construirea unui portofoliu personalizat de investiții, disciplină și diversificare. Când vorbim despre investiții și volatilitate, timpul chiar “vindecă rănile”, pentru că orice perioada de scădere este, în realitate, o oportunitate care îți va permite să cumperi “mai mult“ cu aceeași sumă de bani. 


În loc de încheiere, mai spun un singur lucru: siguranța noastră financiară și a familiilor noastre este o răspundere personală a fiecăruia dintre noi, indiferent de ce promisiuni ni se vor face de-a lungul vieții. Pentru că este iluzoriu să sperăm că obiectivele și dorințele noastre personale vor putea fi îndeplinite prin soluții comune, “pentru toată lumea”, care să nu presupună implicare și efort personal. Spor la economisit și investit inteligent!


Opinie Adrian Negru, director general Raiffeisen Asset Management, membru în board-ul AAF


***


Acest articol este susținut de AAF și face parte din campania de educație financiară ”Economisește inteligent”. Pentru a înțelege mai multe despre economisire inteligentă și investiții, intrați pe www.economisesteinteligent.ro.    


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/ingredientele-economisirii-inteligente-despre-timp-efort-si-risc-p-4740715

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.