INTERVIU. Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, explică de ce alegerile de astăzi sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova: „Rusia e mai prezentă ca niciodată”

acum 1 an 178

Care sunt metodele prin care Moscova și-a promovat candidații și de ce partidul guvernamental proeuropean fondat de președinta Maia Sandu se află în fața unui examen de care poate să depindă chiar existența sa, explică, într-un interviu pentru cititorii Libertatea, istoricul Armand Goșu.


Peste 2,7 milioane de alegători sunt așteptați astăzi la urne în Republica Moldova pentru desemnarea a aproximativ 9.000 de primari și 11.000 de consilieri locali. Sunt alegeri generale locale, însă impactul va depăși granițele țării. 


„Miza este uriașă”, spune profesorul universitar Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, care amintește că Moldova speră să primească, în decembrie, decizia de a începe negocierile de aderare la UE. 


„Dacă aceste alegeri vor fi câștigate de forțele pro-europene, Moldova va avea un argument în plus pentru a obține o decizie favorabilă. Este un context internațional și regional foarte bun, pe care ar fi păcat să-l rateze”, argumentează el.


Istoricul care a fost inclus de Kremlin pe lista „agenților străini” semnalează în interviul pentru Libertatea că este pentru prima dată în istoria post-sovietică a Moldovei când niciun partid nu propune deschis orientarea țării către Kremlin. „Dar asta nu înseamnă că Rusia este absentă din acest proces electoral. Din contră, pare mai prezentă ca niciodată”, punctează Armand Goșu.


Armand Goșu

„Niciun partid nu-și asumă un discurs prorus”


Libertatea: Care este principala miză a alegerilor locale din Republica Moldova? Putem vorbi despre o nouă confruntare electorală între candidați care văd un viitor european pentru țară și cei care au rămas alături de Moscova?Armand Goșu: Pentru prima dată în istoria post-sovietică a Moldovei, niciun partid sau mișcare politică nu-și asumă un discurs prorus și nu propune orientarea țării către Kremlin. Dar asta nu înseamnă că Rusia este absentă din acest proces electoral. Din contră, pare mai prezentă ca niciodată. 


Numai că, jocul pe care-l face ea este unul destul de sofisticat, utilizează rețele ale lumii criminale din fostul spațiu sovietic, canale de transmitere a banilor din Israel și Turcia către Moldova, grupări politico-criminale ale căror lideri sunt în Israel și Turcia. E vorba de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, condamnați în Moldova la ani grei de închisoare și care se ascund în străinătate. 


Știm toate aceste detalii nu din anchete jurnalistice, ci dintr-un raport de 32 de pagini al SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova - n.r.), scurs în presă zilele trecute. Rezultatul acestui demers a fost scoaterea din cursa electorală a Partidului Șansă, condus de Alexei Lungu. Acesta este succesorului Partidului Șor, interzis în iunie printr-o decizie a Curții Constituționale. 


Partidul Șansa a preluat Partidul Nași (Ai noștri) și l-a transformat în Șansă, apoi a transferat infrastructura formațiunii noului partid. Sunt cam aceleași rețele de oameni, care au lucrat pentru Partidul Șor iar acum lucrează pentru Șansă. Cei de la Șansă au pregătit și un fel de backup, în cazul în care candidații lor vor fi interziși, au înscriși și niște candidați se rezervă, cum e cazul orașelor Orhei și Bălți.


- Care este miza pentru partidul de guvernământ?- Întrebați de miză: aproape 900 de primari, peste 11.000 consilieri locali. Partidul de guvernământ, PAS, are șansa de a deveni relevant și la nivel local, câștigând primării și mandate de consilier. Abia acum PAS s-ar putea transforma într-un partid în adevăratul înțeles al cuvântului, să iasă de pe rețelele de socializare și se implica în viața reală a cetățenilor. 


Dacă ratează acest moment, PAS va risca să dispară odată cu încheierea carierei politice a Maiei Sandu, de care depinde electoral. Chiar dacă va face un rezultat bun la locale, nu sunt tare convins că PAS îi va supraviețui doamnei Sandu. 


În ce privește miza pentru viitorul european al Moldovei, ea este uriașă. În decembrie la summit-ul UE de la Madrid, Moldova așteaptă decizia de a începe negocierile de aderare la UE, alături de Ucraina. Dacă aceste alegeri vor fi câștigate de forțele proeuropene, Moldova va avea un argument în plus pentru a obține o decizie favorabilă. Este un context internațional și regional foarte bun, pe care ar fi păcat să-l rateze.


„O campanie lipsită de suflu, făcută de niște oameni plictisiți, fără imaginație”


- Care au fost principalele teme dezbătute în campanie?- De la București urmărind campania, n-am reușit să identific ceva anume. Pe lângă tema geopolitică, interferența Rusiei în procesul electoral din Moldova, fondul general ocupat de teme pro-europene, de necesitatea reformelor, de anticorupție și reformarea Justiției. Și de foarte multe chestiuni tehnice, de administrație locală. 


Spre deosebire de alegerile de acum patru ani, ce văd acum în Moldova este o glumă, pare o campanie lipsită de suflu, făcută de niște oameni plictisiți, fără imaginație, un joc politic cu rezultat dinainte știut. 


Și asta din cauza alegerilor din Chișinău care setează ritmul electoral în localele din Moldova. Aici câștigătorul este dinainte cunoscut, temele geopolitice n-au mai inflamat electoratul, doar războiul din Ucraina a asigurat un fond dominat de tema de Rusia pentru dezbaterile electorale.


- Cum influențează războiul din Ucraina aceste alegeri?- Cum am spus, ca fond sonor mai degrabă. Dacă în București, poți ușor identifica refugiații ucraineni, la Chișinău, unde se vorbește pe străzi limba rusă, e mai greu. Lumea urmărește cu sufletul la gură, comentează în familie, au rude, prieteni atât în Rusia, cât și în Ucraina. 


Există teama de Rusia, ca sentiment foarte puternic, care inhibă exprimarea liberă a opiniilor. Până la guvern, știrile despre ce au mai bombardat rușii prin Odesa sunt citite cu emoție, în fiecare dimineață. 


În unele cercuri am identificat o simpatie față de Rusia, față de cultura și istoria ei, pe un fond de candoare și naivitate de oameni educați în Uniunea Sovietică. Sunt cei care se informează de pe rețelele rusești de Telegram.


Bătălia pentru Chișinău: „O luptă politică cu final cunoscut”


Ion Ceban, stânga, și Lilian Carp, candidați la Primăria Chișinăului.

- Lupta pentru Primăria Chișinăului se dă între actualul primar, Ion Ceban, și Lilian Carp, reprezentantul PAS, formațiunea fondată de Maia Sandu. La ce ne putem aștepta de la această confruntare?- E o luptă politică cu final cunoscut, o victorie zdrobitoare pentru Ceban. Ar fi un rezultat bun pentru Carp, ca Ceban să nu câștige din primul tur. Suntem departe de bătălia politică epică de acum patru ani, când Andrei Năstase l-a înfruntat pe Ceban. Carp nu e Năstase, iar Ceban de astăzi e mult mai puternic decât cel de acum patru ani. 


Lilian Carp încearcă, cu destule stângăcii să facă față mizei alegerilor din Chișinău. Nu prea reușește, uitați-vă la cât de trist și prost scris este site-ul lui de prezentare a candidaturii. Nu cred că e susținut serios de partid, bănuiesc că scorul PAS la consilieri ar putea să fie mai bun decât cel pe care Lilian Carp o să-l facă. 


Ion Ceban vine pe țeavă rusească, pregătit chiar în academia pentru funcționari superiori a Kremlinului, a fost la comuniști, a trădat și a trecut la socialiști, a câștigat primăria candidând din partea lor. Apoi a abandonat și barca socialistă și și-a înființat propriul partid, pe care-l lansează acum la apă, cu ocazia acestor alegeri. 


Nu vrea să facă valuri prea mari, lucrează pe termen lung, are consilieri buni. Ceban se prezintă acum ca proeuropean, colaborează foarte bine cu diverși primari din România. Capacitatea lui de a corupe oficiali români (și vest-europeni) este destul de mare. 


Vanea Ceban a încercat să ocupe locul lăsat liber de Plahotniuc, sprijinit mulți ani de PSD, MAE, SIE și alte grupări de la București. Nu cred că Ceban a reușit deocamdată în această operațiune.


- Cu puțin timp înainte de finalizarea campaniei electorale, au apărut informații privind o vizită secretă pe care primarul Chișinăului a făcut-o la Moscova cu o zi înainte de invadarea Ucrainei. - Un prieten consilier european la Chișinău îmi amintește că acel detaliu cu vizita lui Ivan Ceban la Kremlin era cunoscut încă de atunci. Ceban mergea des la Moscova, trebuie să înțelegeți că el a făcut studii postuniversitare la o academiei politică din Moscova, are contacte la Kremlin. 


În campania precedentă a avut consilieri de la Moscova, sunt detalii știute. Erau experți în campanii electorale din Rusia trimiși ca să-l ajute să câștige alegerile. Se știa și unde sunt cazați acești consilieri politici. Faptul că Ceban era la Moscova în februarie 2022, este un detaliu care nu cred că uimește pe cineva. 


Oricum, nu mă aștept că această „dezvăluire” să schimbe intențiile de vot ale unor alegători. M-aș bucura să fiu contrazis de rezultatele de duminică.


„Rusia nu promovează oameni care pupă portretul lui Putin la Chișinău”


- Autoritățile de la Chișinău au declarat că Moscova pompează sume importante pentru instalarea oamenilor săi în administrațiile locale. Care este miza, cum pot acționa astfel de consilieri locali în interesul Kremlinului?- Rusia nu promovează oameni care pupă portretul lui Putin sau flutură steagul Rusiei la Chișinău. Ea vrea destabilizarea Republicii Moldova, pentru asta finanțează candidați care polarizează excesiv, care creează tensiuni suplimentare în societate, care au capacitatea să mobilizeze oamenii la proteste, care promovează regionalizarea pentru a transforma - de exemplu - Găgăuzia într-un pol de putere loial Rusiei. Pentru ca apoi Moscova să folosească aceste poluri regionale ca instrument de șantaj împotriva Chișinăului. 


Rusia vrea să compromită procesele democratice. Să submineze valorile și procedurile democratice, să inducă ideea că între democrația occidentală și autoritarismul rusesc nu este nici o diferență. Ba chiar că regimul polițienesc din Rusia lui Putin, care pedepsește orice tentativă de contestare a autorității sau măcar de punere în discuție publică a unor decizii ale acesteia, este mai bun decât democrația occidentală, pentru că măcar sistemul rusesc nu umblă cu standarde duble. 


Ca să rezum răspunsul la întrebarea dumneavoastră: Rusia promovează candidați care să destabilizeze Moldova, prin deciziile și acțiunile lor să împiedice reformarea ei în vederea aderării la UE, să contribuie la compromiterea valorilor occidentale și a democrației liberale.


- Ce ar trebui să se întâmple la aceste alegeri pentru a se putea considera că cetățenii din Republica Moldova au păstrat busola pe Bruxelles?- Să nu-și vândă voturile, cum văd că se mai întâmplă. Să voteze cu partide politice care-și propun integrarea europeană a Moldovei, cu lideri politici care împărtășesc valorile democratice, onești, harnici, capabili să schimbe fața Moldovei și s-o integreze în lumea occidentală. 


Iar instituțiile statutului, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție, SIS, MAI să continue să adune probe care să documenteze activități ilegale ale acelor partide, expresii politice ale lumii criminale care promovează interesul Rusiei de a destabiliza regiunea și a deschide noi fronturi de luptă împotriva Occidentului, iar instanțele de judecată de la Chișinău să scoată în afara legii aceste partide și organizații care prin tot ce fac împiedică europenizarea Moldovei, reformarea ei pentru a putea adera la UE.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/interviu-armand-gosu-expert-in-spatiul-ex-sovietic-explica-de-ce-alegerile-de-astazi-sunt-cruciale-pentru-viitorul-republicii-moldova-rusia-e-mai-prezenta-ca-niciodata-4709523

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.