Inundații masive în nord-estul Australiei: avioane sub ape, oameni izolați, crocodili ajunși în centrul orașului
acum 11 luni
68
Meteorologii au avertizat că ploile torențiale vor continua în cea mai mare parte a zilei de luni și vor coincide cu o maree înaltă, intensificând impactul asupra comunităților aflate la mică altitudine, scrie BBC.
Inundațiile din nordul statului australian Queensland, cele mai grave din istoria acestei regiuni, au dus la evacuarea unui oraș întreg, au scufundat câteva avioane pe pista unui aeroport, au blocat mai mulți oameni pe acoperișurile clădirilor și au adus crocodili în mijlocul unui oraș.
Vremea extremă provocată de un ciclon tropical a generat în unele zone ploi cât pentru un an. Mai grav este că se așteaptă ca precipitațiile intense să continue încă 24 de ore.
Vestea bună este totuși că, până în prezent, nu au fost raportate decese sau persoane dispărute.
Potrivit informațiilor oferite de autoritățile locale, sute de persoane au fost salvate din diverse situații, în condițiile în care multe case au fost inundate, iar curentul electric și furnizarea de apă potabilă au fost întrerupte.
Premierul din Queensland, Steven Miles, a declarat că preocuparea imediată este de a-i salva pe oamenii aflați în cel mai mare pericol, cum ar fi cei din orașul izolat Wujal Wujal.
Nouă persoane - inclusiv un copil bolnav - și-au petrecut noaptea pe acoperișul spitalului din această localitate, după ce echipele de urgență nu au putut ajunge la ei. Luni, grupul a fost mutat într-un alt loc, dar Miles a declarat că întregul oraș va trebui acum evacuat.
Ulterior, el a declarat că o evacuare planificată pentru luni a trebuit să fie anulată din cauza vremii nefavorabile și că o altă încercare va fi făcută marți dimineață, relatează ABC.
Miles își exprimase anterior îngrijorarea cu privire la alimentarea cu apă potabilă și energie electrică, la starea canalizării și a drumurilor - multe dintre șosele fiind blocate.
Meteorologii au declarat că ploile torențiale vor continua în cea mai mare parte a zilei de luni și vor coincide cu o maree înaltă, intensificând impactul asupra comunităților aflate la mică altitudine.
În timp ce este posibil ca precipitațiile să se reducă începând de marți, râurile încă nu au atins nivelul maxim și vor rămâne umflate timp de câteva zile.
Oficialii statului estimează de asemenea că costurile dezastrului vor depăși un miliard de dolari australieni (în jur de 670 milioane de dolari).
În ultimii ani, estul Australiei a fost afectat de inundații frecvente, iar țara se află acum sub efectul fenomenului meteorologic El Nino, care este asociat în mod obișnuit cu fenomene extreme, precum incendii de vegetație și cicloane.
Australia a fost afectată de o serie de dezastre în ultimii ani - secetă severă și incendii istorice de vegetație, ani succesivi de inundații record și o deteriorare a Marii Bariere de Corali.
SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.
Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).
Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.