Într-un reportaj-investigație de aproximativ 80 de minute, sub titlul „Pariuri sportive. Bookmakerii iau toată miza”, televiziunea franco-germană Arte investighează trucurile folosite de industria pariurilor sportive online.
În 20 de ani, această piață online a fost multiplicată de 40 de ori în Europa.
După pandemie, s-a accelerat cedarea Guvernelor în fața sistemelor de pariere online, la presiunile Comisiei Europene, care militează de mai multă vreme pentru liberalizarea pieței de jocuri online, spune Arte.
„Statele care au liberalizat această piață constată dezastrul pe care l-au creat”.
„Mă numesc Steve Ramsey, am 50 de ani și am fost un parior compulsiv. Puteam să fac între 300 și 400 de pariuri pe zi. În cel mai rău moment al meu, pierdeam între 17.000 și 23.000 de euro în fiecare lună”.
Așa își începe mărturia una dintre sutele de mii de victime din Europa ale industriei pariurilor sportive online. Datorii, obligat să recurgă la fraude, pierde tot ce muncise o viață. Ramsey ajunsese să vadă sinuciderea drept singura soluție pentru a ieși din cercul vicios.
Autoarea, Linda Bendali, a scris și pentru Le monde diplomatique
Investigația realizată de jurnalista Linda Bendali scoate la iveală mecanismele complexe prin care operatorii din Marea Britanie, Franța, Germania și Spania urmăresc și au reușit să creeze dependență în rândul jucătorilor.
Autoare a investigației de pe Arte, Linda Bendali este o jurnalistă independentă, specializată în investigații. Semnătura sa apare în publicații prestigioase, precum Le monde diplomatique, Canard Enchaîné sau Charlie Hebdo. A realizat anchete și pentru emisiunea Cash Investigation, de pe canalul public de televiziune France 2.
60 de miliarde de euro pe an la nivel global
În industria gamblingului singurii clienți bineveniți sunt cei care pierd, potrivit mărturiilor obținute de Arte de la mai mulți foști angajați și manageri din cadrul unor operatori care domină această piață.
O piață care doar pentru zona online a generat o cifră de afaceri de peste 60 de miliarde de euro la nivel global în 2022, conform datelor prezentate.
Iar 2023 se anunță un an cu noi recorduri. Doar că cifrele sunt din ce în ce mai alarmante în dreptul persoanelor care ajung să devină dependente de pariurile online, în speciali tineri din medii defavorizate.
„Este un joc în care singurul câștigător este operatorul”
Pentru că, potrivit anchetei, aceștia sunt ținta predilectă a multinaționalelor din domeniu, care și-au creat departamente speciale pentru realizarea profilurilor pariorilor.
„Aveam acces la o enormă bază de date. Utilizam datele referitoare la cărțile de credit pentru a ținti persoanele care au datorii sau cele care stau în locuințe sociale. Noi știam că aceste persoane se găseau în tranșa persoanelor cu venituri mici și că aveau profilul de potențiali pariori”, explică un fost angajat din Franța al unei importante companii de profil, Unibet.
Iar șansele să-și schimbe destinul cu ajutorul pariurilor sunt nule, continuă el. „Este un joc în care singurul câștigător este operatorul. Dacă o persoană câștigă în mod regulat, operatorul o să pună în aplicare un anumit număr de practici pentru a o împiedica să câștige”.
De altfel, situația este recunoscută franc chiar de șeful uneia dintre principalele multinaționale din domeniu.
99% dintre clienții noștri pierd. Și cu cât joci mai mult, cu atât pierzi mai mult.
Kenny Alexandre, directorul general al Entain, a declarat, în 2021, în fața unei comisii a parlamentarilor britanici:
„Se trișează”
„Se trișează clar. Vor să păstreze oamenii care pierd bani și să-i elimine pe cei care câștigă”, confirmă un alt fost angajat la una dintre cele mai mari companii de pariuri online care activează în Hexagon - Parions Sport.
Acesta arată că persoanele sunt fișate și clasate în funcție de obiceiurile lor pe site, iar cei care câștigă în mod constant, numiți în breaslă „rechini”, sunt împiedicați prin diverse mijloace să mai parieze: limitarea sumelor permise pentru pariuri, întârzierea acceptării pariurilor sau direct interzicerea.
În schimb, cei care pierd sume importante sunt declarați clienți VIP și primesc diferite cadouri, cum ar fi bilete la meciuri de fotbal. „Creăm un profil de client unic pentru ca aceștia să se simtă privilegiați să-și piardă banii”, spune fostul angajat Unibet.
„Este la fel de grav ca heroina”. „Noi dăm prima doză”
Și nu este vorba doar despre pierdutul banilor, pentru că în mărturiile victimelor cuvântul sinucidere revine cu insistență.
„Este la fel de grav ca heroina, are un impact asupra întregii lor vieți, distruge vieți”, declară în cadrul anchetei jurnalistice Carolyn Harris, deputată în Parlamentul Marii Britanii.
„Noi dăm prima doză”, explică și unul dintre cei doi foști angajați ai multinaționalelor. Care folosesc toate metodele posibile pentru a atrage noi jucători: influenceri, reclame țintite pe tineri, sponsorizarea cluburilor sportive sau oferirea de pariuri gratuite. „Asta este momeala pentru a se înscrie pe site-uri”.
Problemele sociale cauzate de dependență sunt bine cunoscute de industrie, dar atenția este acordată doar profiturilor.
O recunoaște în cadrul investigației unul dintre fondatorii celei mai mari companii de pariuri online din lume, Stewart Kenny, fost director general al Flutter. „A devenit noua țigară”, spune Kenny.
Și-a dat demisia din fruntea companiei în 2016, când multinaționala depășise un miliard de euro cifră de afaceri. În scrisoarea înaintată la acea vreme, șeful Flutter scria următoarele: „După cum știți, am ridicat problema adicției în fiecare reuniune, este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm și ne comportăm ca niște broaște în apă care fierbe”.
În prima jumătate a anului 2023, Flutter a atras aproape trei milioane de pariori.
Arte: Presiunile Comisiei Europene în favoarea industriei de pariuri
Industria a explodat odată cu noile facilități tehnologice, iar în Europa statele au fost împinse să renunțe la monopolul în materie de jocuri de noroc de Comisia Europeană, care din 2003 militează pentru liberalizarea pieței online.
Reticente la început, țările europene autorizează încet-încet crearea site-urilor cu pariuri online, care fuseseră interzise până atunci.
În 20 de ani, această piață online a fost multiplicată de 40 de ori în Europa. Cifra de afaceri a crescut de la 250 de milioane de euro la 9,8 miliarde de euro, conform datelor prezentate în investigația Arte.
Franța și Anglia au fost printre primele țări care au autorizat platformele online de pariuri sportive.
„Statele care au liberalizat această piață constată dezastrul pe care l-au creat”
Timp de 15 ani, Germania a refuzat să liberalizeze pariurile sportive pe internet. Abia în 2021 a cedat în fața directivei Comisiei Europene.
„Noi nu doream să deschidem această piață a pariurilor online, pentru că doar un monopol de stat poate să garanteze o protecție în fața acestui sector”, susține Ulrich Mäurer, ministru de interne al landului Bremen de peste 15 ani.
În timpul voiajelor mele în Marea Britanie, am putut constata derivele legate de pariurile sportive, a fost un semnal de alarmă pentru mine. Noi suntem doar la începutul acestui fenomen. Statele care au liberalizat această piață constată dezastrul pe care l-au creat.
Ulrich Mäurer, ministru de interne al landului Bremen:
„Finanțează partide politice, ceea ce le oferă influență”
Deputata britanică Carolyn Harris confirmă afirmațiile ministrului german: „În Marea Britanie, sunt în jur de 60.000 de copii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani care au o problemă cu jocurile de noroc”.
Că situația a scăpat de sub control o spune și jurnalistul Rob Davies, de la ziarul britanic The Guardian, specialist în problema jocurilor de noroc.
Anul trecut a publicat o carte dedicată fenomenului, „Jackpot: How Gambling Conquered Britain” (Jackpot: Cum au cucerit jocurile de noroc Marea Britanie - n.r.), în care explică mecanismele prin care operatorii se asigură că nu pierd niciodată.
Rob Davies explică în ancheta Arte că proprietarii multinaționalelor au devenit miliardari în câțiva ani, iar „mulți dintre ei finanțează partide politice, ceea ce le oferă influență”.
Același lucru l-a observat și parlamentara britanică. „Lobby-ul industriei jocurilor de noroc este foarte agresiv. Ne dăm seama de asta în Parlament, când anumiți oameni cu legături cu lobby-ul apără industria până la extremă”, spune Carolyn Harris.
Unii operatori din domeniu și-au făcut o strategie și pentru a pune mass-media sportivă în slujba industriei pariurilor, după cum a scris Libertatea.
„Dependența este pe cale să devină o problemă socială”
Confruntată cu protestele societății civile, care s-a activat în mai multe țări europene, industria se apără cu fondurile care le varsă la bugetele de stat.
„Putem pune atâtea persoane în pericol pentru a încasa impozite?”, se întreabă Ulrich Mäurer, ministrul de interne al Landului Bremen.
Potrivit studiilor invocate în investigație, costurile sociale ale adicțiilor de jocurile de noroc depășesc veniturile încasate la buget.
„Nu trebuie văzută dependența doar ca un fenomen individual. Ce au demonstrat recent britanicii este că pentru un jucător dependent sunt șase persoane care sunt impactate. Nu pentru că sunt bolnave, ci erau probleme în familie, probleme la școală. Dependența este pe cale să devină o problemă socială”, declară Isabelle Flaque-Pierrotin, președinta Autorității pentru jocurile de noroc din Franța.
Studiile arată și că 39% din cifra de afaceri realizată în Franța provine de la jucători patologici, iar 23,8% de la jucători calificați în risc de dependență. Asta înseamnă că 62,8% din totalul banilor jucați provin de persoane considerate problematice.
Niciuna dintre companiile vizate de ancheta Arte nu a dorit să prezinte un punct de vedere, precizează realizatorii.
Investigația poate fi vizionată pe site-ul Arte până pe 22 decembrie anul curent.
Flagelul lovește și România
Țări precum Spania, Italia sau Belgia au interzis publicitatea pentru pariurile online. Alte state europene iau în calcul măsuri menite să limiteze impactul social al acestui flagel.
Subiectul a intrat și în atenția Guvernului de la București, care a luat recent măsuri menite în special să taxeze în țară companiile care operează în România.
A fost interzisă transmiterea de mesaje electronice nesolicitate, metoda prin care sunt atrași noi clienți, iar publicitatea stradală a fost redusă la maximum 35 de metri pătrați.
Concomitent, în Parlament se află pe traseul legislativ un proiect care vizează mutarea tuturor agențiilor de pariuri și păcănelele la marginea localităților. A fost deja adoptat de Senat, așteaptă votul în Camera Deputaților.
Între timp, apar proteste „cetățenești”, cum este cazul campaniei „farfuriilor goale” prin care tânărul Silviu Istrate, cunoscut pe internet ca Faiăr, a lansat-o împotriva influencerilor plătiți de industria jocurilor de noroc.
Iar despre consecințele nefaste ale dependenței jocurilor de noroc în țara noastră vorbesc de la sine cazurile de oameni care își pun capăt zilelor după ce pierd sume importante la pariuri.
Libertatea a prezentat cazul unui tânăr nepalez care s-a sinucis în urmă cu un an. Devenise dependent de jocuri de noroc, după ce a ajuns în România.
*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la [email protected].
*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim-ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop.
*În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.