Conform răspunsului oficial al Comisiei de Etică a Academiei SRI, un rector poate avea peste 800 de pagini cu fragmente copiate, atâta vreme cât nu este ”profesor titular pe post”. Cum lista profesorilor de la Academia SRI e secretizată, nu se poate afla dacă și ce fel de profesor este rectorul Ivan.
Libertatea a întrebat Comisia de Etică a Academiei SRI, structura care poate să verifice suspiciunile privind abaterile de la normele universitare, dacă va examina cărţile copiate de rectorul instituţiei Adrian Ivan. „Nu ne vom autosesiza”, a răspuns Comisia, după 25 de zile.
De ce nu se autosesizează
„Vă comunicăm faptul că domnul prof. univ. dr. Adrian-Liviu IVAN nu are calitatea de profesor titular pe post în Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul» (ANIMV), context în care, Comisia de etică universitară a ANIMV nu se va autosesiza”, a fost răspunsul primit de la Academia SRI.
Cărțile verificate de Libertatea ale lui Adrian Ivan conțin zeci de pagini ”rostogolite” cu copy paste dintr-o lucrare în alta. Tema lor este, generic, Uniunea Europeană: proiecte, guvernanţă şi dezvoltări instituţionale, conform titulaturii uneia dintre lucrări.
Ce este Comisia de Etică?
Forul care supraveghează integritatea academică a celor care predau la Academia SRI are cinci membri. Componenţa este aprobată de rectorul Adrian Ivan. Potrivit regulamentului de funcţionare, cei cinci membri se pot autosesiza „verbal sau în scris”, prin aducerea în atenţia Comisiei a unei situaţii ce reprezintă abatere de la etica universitară.
Comisia de Etică are principala atribuţia de a „primi, analiza şi soluţiona abaterile de la etica universitară săvârşite de membri ai comunităţii universitare a ANIMV, pe baza sesizărilor sau prin autosesizare, conform Codului de etică şi deontologie universitară”.
Ce spune regulamentul
Cum arată, văzute de aproape și conexate cu ansamblul regulamentului, formulările din regulamentul Comisiei de Etică?
Codul de etică – potrivit articolului 133 din Codul de etică şi deontologie universitară, autoplagiatul este o abatere de la normele de bună conduită universitară. În plus, Academia SRI arată, în propria strategie antiplagiat, că „manifestă intoleranţă totală şi sancţionează drastic orice formă de plagiat”.
Comunitatea universitară a ANIMV - Potrivit Cartei Universitare a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, comunitatea universitară este alcătuită din „studenţi, personal didactic şi de cercetare şi personal didactic şi de cercetare auxiliar”.
Acelaşi document arată că personalul didactic „este format din totalitatea cadrelor didactice, militare şi civile, titulare sau asociate, profesori asociaţi invitaţi, profesori consultanţi, precum şi din corpul instructorilor de informaţii”.
Lista profesorilor de la Academia SRI este secretizată.
Iar, pe tot parcursul anului 2022, Comisia de Etică a instituţiei nu a emis nicio hotărâre, potrivit raportului de activitate.
În schimb, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat că s-a autosesizat și va analiza lui Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI, care este și profesor UBB.