De la vârsta de 5 ani, copii din Ghana folosesc macete aproape la fel de mari ca ei pentru a recolta boabele de cacao care ajung în unele dintre cele mai iubite ciocolate din America, arată un reportaj al postului CBS, ai cărui reporteri au vizita mici ferme din țara africană care lucrează cu gigantul american de ciocolată Mars, care produce bomboane, inclusiv M&M's și Snickers.
Imaginile surprinse de CBS News arată copii și adolescenți care cară macetele pe câmp și le folosesc pentru a sparge păstăile de cacao.
Acest lucru se întâmplă în ciuda angajamentului companiei de a proteja copiii de munca din lanțul său de aprovizionare.
Mars, companie americană fondată în 1911, s-a lăudat, anterior, că a salvat mii de copii, beneficiari ai ceea ce numește „un sistem robust de monitorizare menit să țină copiii departe de plantațiile de cacao și să-i școlarizeze”.
CBS News a obținut în exclusivitate copii ale acestor liste de la un denunțător și a putut confirma că unii dintre copiii enumerați lucrează, încă, la câmp, în loc să fie la școală.
Munira, 15 ani, este unul dintre acei copii. Lucrează pe câmpurile de cacao de la 5 ani. Educația este un lux, școala ei este la o oră de mers pe jos și opțiunile de transport scumpe.
Anul trecut, familia ei a recoltat doar un singur sac de cacao de calitate decentă. O pungă de 63 de kilograme de cacao aduce doar aproximativ 115 $.
Anul trecut, supervizorii de teren contractați de Mars au vizitat-o pe Munira. I-au dat un rucsac și cărți de școală cu sloganul „Sunt copil, mă joc, merg la școală”.
„Vrea să mă fac medic, dar familia mea nu are bani pentru școală”
Dar, în cele 18 luni de la prima vizită, nimeni nu a verificat dacă Munira era, de fapt, la școală, a declarat familia.
„Sunt tristă. Vreau să fiu medic. Dar familia mea nu are bani pentru școală”, a spus Munira. Fratele ei, Gafalo, lucrează și el la câmp, dar tânjește să poată meargă la școală.
CBS News a vorbit cu 12 copii ale căror nume erau pe listele care arătau că ar trebui să fie la școală. Niciunul dintre ei nu era la ore și niciunul nu fusese monitorizat în mod regulat pentru a se asigura că frecventează cursurile.
În unele cazuri, numele de pe liste erau inventate. Doar o treime din cei 300 de elevi înscriși la o școală vizitată de CBS News participă efectiv la cursuri. Toți elevii au spus că recoltau cacao fie înainte, fie după școală.
CBS News a văzut un copil care aproape că își poate pierde degetele din cauza unei lame de macetă, în timp ce sparge păstăile de cacao.
NEW: Candy company Mars uses cocoa harvested by Ghanaian kids as young as 5"CBS News witnessed one child nearly lose his fingers to a machete blade while hacking open cocoa pods."https://t.co/rFm0gRAo8P pic.twitter.com/b6quk6o4Mh
— Jackie Singh (@HackingButLegal) November 30, 2023„Ei spun publicului că îl reabilitam pe acest copil și apoi vin cinic aici și doar bifează o căsuță dintr-un tabel și copilul se întoarce la muncă a doua zi”, a declarat Terry Collingsworth, un avocat pentru drepturile omului din SUA, pentru CBS News.
Mars: „Condamnăm folosirea muncii copiilor”
Într-o declarație oferită CBS News, un purtător de cuvânt de la Mars a spus că „noi condamnăm folosirea muncii copiilor. În ciuda solicitărilor noastre, CBS nu a furnizat în avans detalii specifice despre investigație, pentru ca noi să cercetăm acuzațiile de abatere, la momentul prezentului raport”.
Tratăm foarte serios orice reclamație de conduită incorectă în lanțul nostru de aprovizionare și vom investiga în detaliu când vom avea toate informațiile necesare și vom lua măsurile corespunzătoare.
Mars:
„Condamnăm folosirea muncii copiilor. Nu are loc în lanțul nostru de aprovizionare și ne angajăm să ajutăm la eradicarea acestuia, motiv pentru care avem un Plan de acțiune robust pentru Protecția Copiilor, care este susținut de o investiție financiară semnificativă. De asemenea, suntem transparenți, știm că trebuie făcut mai mult și continuăm să lucrăm cu sârguință cu părțile din sector pentru a contribui la promovarea respectării drepturilor omului în lanțul de aprovizionare cu cacao”, a mai afirmat compania americană.
Foto: captură CBS