Curtea de Casație din Italia a decis sâmbătă, 4 noiembrie, predarea lui Ionel Arsene autorităților din România, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Hotărârea este definitivă.
UPDATE 4 noiembrie, ora 12.22: Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț va fi predat în scurt timp autorităților din România, după ce instanțele din Italia au decis că Ionel Arsene poate fi extrădat. „Statul român este preocupat ca justiția să fie făcută până la capăt”, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Știrea inițială: vineri, 3 noiembrie, ora 15.10: Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare, este judecat din nou vineri, 3 noiembrie, după ce Curtea de Apel Bari a decis extrădarea fostului președinte al Consiliului Județean Neamț, au precizat surse judiciare pentru Libertatea.
Soluția este așteptată în cursul zilei de vineri sau sâmbătă, dacă nu se decide o amânare, au spus sursele citate pentru Libertatea.
De ce a fost condamnat Ionel Arsene
Baronul PSD de Neamț, în vârstă de 51 de ani, a fost acuzat de trafic de influență, după ce, potrivit DNA, a cerut mită de peste 3 milioane de lei de la un om de afaceri. El a fost trimis în judecată pe 22 februarie 2018, fiind acuzat de trafic de influență în două cazuri distincte.
Curtea de Apel Braşov a decis pe 10 martie condamnarea lui Arsene la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, faptă din iunie 2013, şi tot la cinci ani de închisoare, tot pentru trafic de influenţă, dar pentru o faptă comisă în iulie 2015. Însă, prin contopire, i s-a aplicat „pedeapsa principală cea mai grea”, la care se adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând pedeapsa finală de 6 ani şi 8 luni închisoare.
Pe 10 martie, Arsene a fost căutat mai întâi la adresele cunoscute, deși Poliția avea indicii că preşedintele CJ Neamţ a plecat în Italia. Apoi, a fost dat în urmărire națională. Pe 16 martie, Ionel Arsene a fost demis din funcția de președinte al CJ Neamț.
Pe numele lui Arsene fusese emis un mandat european de arestare, el s-a predat la Bari în martie, dar o instanță a respins în aprilie extrădarea lui în România. Pe 13 octombrie, Curtea de Apel din Bari a decis extrădarea, însă decizia nu a fost definitivă.