Autorităţile israeliene au criticat sâmbătă, 21 octombrie, summitul pentru Pace dedicat situației din Orientul Mijlociu, organizat de Egipt, pentru că liderii prezenți la reuniune nu au transmis o condamnare directă a grupării islamiste palestiniene Hamas, transmite EFE, citată de Agerpres.
„Este regretabil că, până şi atunci când s-au confruntat cu asemenea atrocităţi îngrozitoare, au existat unii oameni care au avut dificultăţi în a condamna terorismul sau a recunoaşte pericolul”, a transmis Ministerul de Externe israelian, într-un comunicat.
„Israelul va face ceea ce are de făcut şi speră ca lupta sa îndreptăţită să fie recunoscută de comunitatea internaţională”, a mai precizat MAE israelian.
Lideri din 34 de țări şi organizaţii internaţionale s-au reunit sâmbătă în Egipt, la summitul pentru Pace pentru Gaza şi „chestiunea palestiniană”. Egiptul a spus că a sperat că participanţii vor face un apel la pace şi vor relua eforturile de rezolvare a problemei palestiniene de decenii, aceea a existenţei unui stat, notează Reuters.
Întâlnirea s-a încheiat fără ca liderii şi miniştrii de Externe să convină asupra unei declaraţii comune.
În ciuda lipsei de consens de la finalul întâlnirii, toţi invitaţii care şi-au exprimat punctele de vedere la începutul reuniunii au fost categorici în apărarea aceloraşi idei: coexistenţa a două state este singura soluţie viabilă pentru încheierea acestui conflict, vieţile civililor trebuie să fie protejate peste tot şi ajutorul umanitar trebuie să poată intra în Fâşia Gaza.
În timp ce statele arabe şi musulmane au cerut încetarea imediată a ofensivei Israelului, ţările occidentale au invocat în cea mai mare parte obiective mai modeste, cum ar fi ajutorul umanitar pentru civili, notează Reuters.
Potrivit unor surse arabe citate de EFE, o declaraţia finală nu s-a produs din cauza refuzului europenilor de a trage Israelul la răspundere pentru moartea civililor şi de a cere încetarea focului.
În declaraţia sa de încheiere, preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi a declarat că prin această iniţiativă se urmăreşte „stabilirea unui consens global" pentru a respinge „violenţa, terorismul”.
De asemenea, scopul reuniunii a fost acela de a cere să fie respectate normele dreptului internaţional şi umanitar „care subliniază importanţa vitală a protecţiei civililor şi a nu-i expune la pericole sau ameninţări”.