Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au pus la punct un sistem de pompe mari care poate fi folosit pentru a inunda cu apă din mare vasta rețea de tuneluri construită de Hamas sub Fâșia Gaza, relatează publicația americană The Wall Street Journal, citată de Jerusalem Post.
Cel puțin cinci pompe au fost asamblate luna trecută, la aproximativ un kilometru și jumătate nord de tabăra de refugiați Al-Shati. Fiecare dintre aceste pompe poate extrage și transporta în fiecare oră mii de metri cubi de apă din Marea Mediterană, în tuneluri, inundându-le în câteva săptămâni, notează ziarul american.
Autoritățile israeliene le-au informat pe cele din SUA în luna noiembrie că iau în considerarare această opțiune, precizând că trebuie să pună în balanță factorii de fezabilitate și de mediu cu nevoia militară.
Unii oficiali americani au afirmat că o astfel de tactică ar putea distruge tunelurile și alunga luptătorii Hamas din refugiul lor subteran, dar, în același timp, poate amenința și aprovizionarea cu apă a Fâșiei Gaza.
Întregul proces poate dura câteva săptămâni, ceea ce ar permite luptătorilor Hamas să părăsească rețeaua de tuneluri, posibil luând și ostaticii cu ei, mai notează The Wall Street Journal. Cu toate acestea, nu este clar dacă Israelul va aștepta până când toți ostaticii vor fi eliberați.
Îngrijorări privind efectele asupra mediului
Una dintre preocupările majore legate de acest plan este impactul asupra mediului, având în vedere că ar fi vorba despre pomparea apei de mare în sol.
Apa de mare poate face suprafața extrem de instabilă. De asemenea, există temeri că aceasta va saliniza solul din Fâșia Gaza, făcând extrem de dificilă cultivarea acestuia, precum și că substanțele depozitate în tuneluri ar putea să se infiltreze în sol, contaminând și mai mult zona.
Foști oficiali americani au declarat pentru Wall Street Journal că acest plan poate atrage o condamnare internațională, dar au admis, în același timp, că poate fi una dintre puținele modalități de a dezactiva definitiv tunelurile Hamas.
În 2015, Egiptul a recurs la o măsură similară, inundând tunelurile Hamas cu apă de mare, ceea ce a dus la plângeri din partea fermierilor din Rafah, care au afirmat că le-au fost afectate culturile.
În mod obișnuit, militarii israelieni folosesc câini și roboți pentru a curăța tunelurile, însă eficiența inundării rețelei subterane s-ar putea dovedi o opțiune mai profitabilă, economisind timp, bani și forță de muncă, mai precizează publicația citată.
Foto: captură twitter.com/idfonline