Gata de la o oră la alta de a declanșa marea operațiune vizând nimicirea grupării teroriste Hamas, Israelul a ordonat din nou duminică întregii populații din nordul Fâșiei Gaza să se refugieze în sudul enclavei. Mii de persoane – se vede din imaginile difuzate de posturile internaționale de televiziune – au luat drumul pribegiei cărând un minimum de bagaj și trăgând pur și simplu după ei copiii, unii de vârste mici, pe jos, epuizați de oboseală, foame și sete. Atacurile reciproce cu bombe, rachete, obuze, drone au loc în continuare aproape fără încetare. Loviturile israeliene contra Fâșiei Gaza au ucis 2.329 de persoane, arată un ultim bilanț făcut public duminică, 15 octombrie de Ministerul palestinian al Sănătății.
Acesta „nu este decât începutul”, a reafirmat premierul Benyamin Netanyahu
Duminică, apelurile israeliene incitând populația palestiniană din nordul Fâșiei Gaza să plece spre sud au devenit nu doar insistente, ci ordine imperative. „Este momentul să plecați”, au proclamat israelienii prin intermediul rețelelor de socializare și sub forma unor afișe lansate pe calea aerului în Fâșia Gaza, în timp ce pregătirile pentru intrarea trupelor israeliene cu tancuri și blindate sunt practic la final. Inclusiv presa israeliană avertizează că urmează o incursiune masivă la sol a trupelor israeliene, la care vor lua parte zeci de mii de soldați, încă dislocați la granița cu Gaza din motive umanitare. Bombardamentele au continuat totuși în tot cursul nopții de sâmbătă spre duminică, cu titlu de răspuns la salvele de rachete ale teroriștilor Hamas care au lovit grav localitățile israeliene din sudul țării, dar și orașul Tel Aviv.
Temerea de deschidere a unui nou front dinspre Liban și Siria
Duminică dimineață, Israelul a anunțat eliminarea a încă unui comandant important al forțelor speciale „Nukhba” ale Hamas. Este vorba de Billal al Kedra care, potrivit serviciului securității interne, este cel care a condus atacul asupra kibutzului Nirim situat la frontiera de sud cu Fâșia Gaza. O parte din familiile celor luați acolo ostatici s-au aflat sâmbătă la manifestația din fața Ministerului israelian al Apărării din Tel Aviv, cerând guvernului să facă din eliberarea ostaticilor prioritate absolută înaintea masivei operațiuni militare. Concomitent, evoluții îngrijorătoare au loc și în nordul Israelului, la frontiera cu Libanul. Hamasul a revendicat duminică două infiltrări pornite din Liban, soldate cu pierderea a trei membri ai comandoului terorist. Un grup de combatanți ai brigăzilor Al-Qassam, ramură înarmată a Hamas, relatează France Presse, au aruncat în aer sistemul de închidere a frontierei, au intrat în Israel, unde s-au angajat într-un schimb de focuri puternic cu soldații israelieni. Israelul se teme de deschiderea unui nou front, în nordul țării de data aceasta, după o serie de incidente ce au avut loc deja, în ultimele 48 de ore, cu combatanți ai grupării Hezbollah. În noaptea de sâmbătă spre duminică au avut loc lansări de rachete contra statului evreu și din Siria, justificate cu atacuri israeliene, în cursul zilei de sâmbătă, asupra aeroporturilor de la Alep și Damasc.
În Fâșia Gaza
După o săptămână de violențe și blocadă totală în Fâșia Gaza, victimele civile sunt cu sutele, iar răniții continuă să umple până la refuz spitalele. 40 de spitale și centre de sănătate au fost distruse de bombardamentele operate asupra Fâșiei Gaza. Deplasarea bolnavilor devine imposibilă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele două spitale încă în funcțiune, cu un total de 760 paturi, sunt ocupate, mulți pacienți fiind plasați pe culoare, situație ce nu le asigură supraviețuirea. Unii bolnavi nu pot fi deplasați, copii nou-născuți se află în incubatoare, alți pacienți sunt conectați la aparate care îi mai țin în viață. Reprezentantul OMS cere, în consecință, revocarea ordinului de evacuare inclusiv în sudul Fâșiei Gaza, pentru a avea suficient personal medical, a aduce material sanitar și a se permite aprovizionarea cu petrol necesar funcționării generatoarelor de curent electric.