Krav Maga – cea mai eficientă artă marțială din lume și tehnica de luptă a Israelului

acum 11 luni 74

Sporturile de contact au câștigat în ultimii ani tot mai mult la capitolul popularitate. În contextul politico-militar actual, în care statul Israel a fost și este implicat în multe conflicte, adepții acestor discipline s-au arătat din ce în ce mai interesați de Krav Maga, care a devenit o opțiune tot mai atractivă pentru mulți dintre ei. Stilul de luptă din armata israeliană a devenit tot mai popular și în sălile de antrenament din România. În cazul în care ți-a ajuns la urechi această denumire și ți-ai pus întrebarea ce este, ei bine, te afli la locul potrivit pentru că în cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre această artă marțială israeliană, una dintre cele mai eficiente și mai populare tehnici de autoapărare din lume.


Ce este Krav Maga


Krav Maga (n.n. – pronunțat KRAHV muh-GAH) este o tehnică de autoapărare și luptă dezvoltată în Israel pe cât de simplă și ușor de învățat, pe atât de agresivă. Krav Maga fost creată ca o tehnică de autoapărare pentru a proteja comunitatea evreiască împotriva violenței și atacurilor antisemite. Aceasta combină elemente de arte marțiale și sporturi de contact, precum box, judo și lupte și aikido. Termenul de Krav Maga provine din limba ebraică și poate fi tradus prin luptă de contact. Spre deosebire de multe alte arte marțiale, care au o componentă sportivă, Krav Maga a fost concepută cu un singur scop, și anume autoapărarea eficientă și rapidă, potrivit site-ului Kravmagatraining.com.


Krav Maga este o tehnică de autoapărare și luptă dezvoltată în Israel

Predată în întreaga lume, această tehnică se numără printre cele mai eficiente, populare și răspândite modalități de autoapărare. A fost concepută în special pentru soldații israelieni, dar și pentru civili și este accesibilă astăzi în întreaga lume ca formă de autoapărare și antrenament fizic. Krav Maga se concentrează pe utilizarea unor mișcări simple de apărare în cazul unor atacuri și a fost concepută pentru a fi folosite în situații reale de conflict, în care nu există reguli, categorii de greutate, arbitri sau mijloace de protecție, împotriva unor agresori superiori ca forță, agilitate și îndemânare. Prin aceste tehnici nu înveți să te bați, ci să te aperi în situațiile în care ești atacat de una sau de mai multe persoane. Mișcările învățate sunt rapide și eficiente și sunt îndreptate spre zonele sensibile ale persoanei agresoare. Krav Maga permite atât învățarea unor principii și tehnici utile în câteva ore, cât și studiul aprofundat nelimitat în timp.


Cine a fost Imi Lichtenfeld


Krav Maga a fost creat de Imi Lichtenfeld, un luptător și instructor de autoapărare israelian. Născut la 26 mai 1910, la Bratislava (Slovacia), Lichtenfeld era fiul unui fost șef al Serviciului secret din capitala slovacă la început de secol XX. Acesta era cunoscut drept agentul care a arestat cei mai mulți criminali și, totodată, instructor al poliției secrete pentru tehnici de imobilizare.


Încurajat de tatăl său, Imi avea să devină un sportiv desăvârșit, având între altele o pregătire temeinică în judo, jiu-jitsu japonez, box și lupte greco-romane. În 1929, avea să devină campion european de box, la categoria grea, într-o perioadă în care se lupta cu foarte puține reguli și de cele mai multe ori fără protecții. Ulterior, Lichtenfeld s-a inițiat și a învățat lupte greco-romane, reușind să devină campion european şi în această disciplină. Pe de altă parte, el a fost cunoscut și ca instructor de vals și a deținut la Viena una dintre cele mai mari școli de vals din acea perioadă.


Fără îndoială, acest vast repertoriu de activități fizice l-au ajutat pe Lichtenfeld să înțeleagă potențialul și limitările corpului uman, ceea ce avea să-l ajute ca mai târziu să creeze arta sa marțială. Conflictele cu grupările antisemite l-au făcut să înțeleagă diferențele dintre sport și conflictele reale. Acesta a adunat peste 12 ani de experiență pe câmpul de luptă și în conflicte de gherilă după care a lucrat timp de mai bine de 19 de ani ca instructor-șef de supraviețuire și luptă corp la corp în armata israeliană, relatează Krav-Maga.ro.


Când a apărut Krav Maga în Israel


În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Imi Lichtenfeld a făcut parte din Legiunea Cehă, parte a Armatei Britanice, și a luptat împotriva fasciștilor pe fronturile din Egipt. La terminarea războiului, a plecat în Israel și s-a alăturat celei mai mari organizații de partizani, denumită „Hagana”, care lupta pentru obținerea independenței față de ocupația britanică și a statelor arabe vecine. A fost imediat numit instructor de forță, supraviețuire și luptă directă.


La crearea statului Israel, în 1948, Lichtenfeld devenea instructorul pentru supraviețuire în cadrul „Tzahal”, care erau Forțele de Apărare ale Israelului (IDF). El a instruit personal luptătorii din forțele de elită ale Israelului care, cu ajutorul tehnicilor învățate, a diverselor abilități și a curajului, au schimbat destinul operațiunilor și războaielor în care au fost implicați. Ulterior, Lichtenfeld a ajuns să predea Krav Maga și altor structuri israeliene, precum poliția și serviciile de securitate. După ce s-a pensionat, în 1967, Imi a decis să-și utilizeze întreaga experiență acumulată pe câmpul de luptă și în armată pentru a crea o artă marțială de supraviețuire eficientă și accesibilă tuturor oamenilor, puternici sau slabi, bărbați, femei sau copii, indiferent de vârstă, sex sau nivel de pregătire fizică. El voia ca orice om să poată învăța să se apere, folosind o artă marțială bazată pe tehnici și principii pe care le predase în armata israeliană.


În august 1971, Imi Lichtenfeld a organizat la Institutul Wingate din Israel primul curs pentru instructori de Krav Maga din lume. La finalul cursului, Imi le-a oferit noilor instructori o broșură tipărită de 14 pagini, care includea lista numelor tuturor tehnicilor din Krav Maga grupate pe centuri, de la centura galbenă la cea neagră. Până la moartea sa, în 1998, Lichtenfeld a fost consilier și sfătuitor al Forțelor de Apărare Israeliene și, la o vârstă avansată, a instruit posesorii de centură neagră în Krav Maga.


Principiile de bază în Krav Maga


Principiile de bază ale Krav Maga sunt centrate pe simplitate, eficiență și adaptabilitate. Această artă marțială se bazează pe reflexe naturale și mișcări simple, eliminând elementele complicate și stilizate ale altor arte marțiale. Scopul este de a permite practicanților să se apere eficient împotriva atacurilor variate, inclusiv cele cu sau fără arme. Krav Maga îi încurajează pe practicanți să evite pe cât posibil o confruntare fizică în afara sălilor de antrenament. În cazul în care toate metodele pașnice de soluționare a unui conflict au fost epuizate, confruntarea fizică devenind, astfel, inevitabilă, Krav Maga presupune terminarea acesteia într-un mod cât mai rapid și cât mai agresiv cu putință. Atacurile sunt îndreptate de multe ori înspre cele mai vulnearible zone ale corpului.


Krav Maga se bazează pe reflexe naturale și mișcări simple

Este important de știut că în Krav Maga nu există noțiunile de luptă, reguli sau apărare fără atac. Se evită cât mai mult conflictul fizic, dar o dată ce practicantul a decis să acționeze, acesta se va apropia de agresor, preluând astfel inițiativa și controlul acțiunilor. El va continua să atace până la neutralizarea pericolului fără a-i oferi agresorului ocazia să riposteze. De asemenea, trebuie să folosească cât mai multe elemente în avantajul său, fără să dezvăluie cunoștințele și intențiile și folosind elementul surpriză în avantajul său. El va ataca cele mai sensibile zone ale agresorului pentru a obține eficacitate maximă din fiecare acțiune, mai precizează site-ul Krav-Maga.ro.


Practicantul de Krav Maga trebuie să se pregătească pentru a le face față agresorilor care îi domină fizic și emoțional. El trebuie să evite sau să devieze atacurile în forță ale atacatorilor și, bazându-se pe tehnici superioare, să atace eficient zonele expuse și sensibile. În plus, trebuie să elimine rapid agresorii individuali și să-i folosească pe post de scut în fața celorlalți.


Beneficiile practicării Krav Maga


Krav Maga oferă un echilibru perfect între tehnică și mentalitate și îi pregătește pe practicanți pentru provocările vieții reale. Această artă marțială este mai mult decât o artă marțială, este un sistem de valori și o filosofie de viață. În continuare prezentăm câteva dintre beneficiile pe care le are practicarea de Krav Maga:


Tehnicile, care sunt în jur de 500, sunt concepute astfel încât să extindă instinctele naturale pentru a dezvolta abilitățile rapid și eficient și sunt aplicabile în situații din viața reală, nu doar într-un ring sau pe un tatami. Dincolo de tehnicile propriu-zise, prin Krav Maga vei învăța și cum să gândești în diverse situații de criză.


De asemenea, abilitatea de a te apăra te va face să te simți mai în siguranță și mai încrezător în propriile forțe. Antrenamentele de Krav Maga sunt intense și ajută la dezvoltarea forței, rezistenței și flexibilității. Nu în ultimul rând, pe lângă faptul că te învață cum să te aperi pe tine și pe cei dragi, Krav Maga te va ajuta să dobândești o conștientizare sporită și reflexe instinctive.


Ce conține „Biblia” Krav Maga


Există chiar și o „biblie” Krav Maga. În fapt, este vorba despre un ghid care conține întreaga filozofie a acestei arte marțiale și include explicațiile din spatele creării fiecărui exercițiu, de unde s-a inspirat fondatorul pentru ele și rolul pe care aceste exerciții îl au în dezvoltarea personală a fiecărui cursant.


În această carte cei care se inițiază în tainele Krav Maga vor regăsi soluții la diferite situații din domeniul autoapărării. Oricine va citi cu atenție cartea va înțelege ceea ce presupune învățarea unei arte marțiale de autoapărare, iar pentru persoanele care caută mai mult de atât, cartea le va oferi un ghid complet al metodelor Krav Maga, precum și o serie de teorii și filozofii pe care se bazează aceasta, așa cum au fost ele create de fondatorul Imi Lichtenfeld, scrie Bukan.ro. Cartea este concepută într-o formă specială. Mai exact, toate denumirile tehnicilor și mișcărilor sunt trecute în limba ebraică exact așa cum au fost ele pronunțate de către fondator. În același timp, „biblia” Krav Maga include și un dicționar unic care explică pronunția în ebraică a fiecărui exercițiu și a fiecărei mișcări care este menționată în carte. Dicționarul este rezultatul unei cercetări amănunțite pe care Lichtenfeld a început-o cu zeci de ani în urmă.


Vezi şi ce este Hatha Yoga și ce beneficii are!


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/krav-maga-arta-martiala-tehnica-lupta-israelului-4745061

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.