Guvernul a acceptat prin hotărâre de guvern donația unei fâșii din Pădurea Băneasa făcută de o firmă care i-a aparținut unuia dintre cei mai bogați români, omul de afaceri Dan Petrescu, decedat în urmă cu doi ani, într-un accident aviatic. Niciuna dintre părți nu răspunde la întrebarea care este scopul donației.
În luna mai 2023, statul a acceptat prin hotărâre de guvern o donație din partea unei firme private, Total Asset Management SRL.
Este vorba despre 4.200 de metri pătrați de teren forestier în Pădurea Băneasa, cu ieșire la șoseaua București-Ploiești. Acesta a ajuns în posesia Romsilva.
În zonă se află mai multe obiective strategice, printre care Statul-Major al Forțelor Aeriene (SMFA) și o unitate a Serviciului Român de Informații (SRI), dar și terenuri private.
Știrea a făcut înconjurul presei, pentru că sunt extrem de rare cazurile în care o firmă privată face un cadou statului.
Firma i-a aparținut lui Dan Petrescu
Donatoarea a fost înființată în anul 2000, în județul Caraș-Severin. Firma se numea inițial Massiv Forest Products și avea activități în industria mobilei.
Ulterior, și-a schimbat numele în Total Asset Management, a absorbit alte firme și s-a axat pe imobiliare și leasing auto.
Societatea este controlată printr-un offshore cipriot (Davena Ventures) de miliardarul Dan Petrescu, considerat unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată la două miliarde de euro. Petrescu a murit acum doi ani, împreună cu întreaga familie, într-un accident aviatic petrecut în Italia.
Presa a scris că în viață se mai află doar mama sa, care are peste 90 de ani. Ea ar deveni astfel moștenitoarea întregii averi.
Firma Total Asset Management va fi administrată până în august 2024 de Anca Surugiu, omul de încredere al lui Dan Petrescu. Ea a fost numită în funcție în 2020, înainte de moartea miliardarului, pentru un mandat de patru ani.
Scopul donației nu este cunoscut
La solicitarea Libertatea, Ministerul Mediului a răspuns că oferta donației a venit din partea Total Asset Management SRL și că statul nu avea de ce să nu accepte donația.
Jurnaliștii Libertatea au luat legătura cu Anca Surugiu, administratorul Total Asset Management SRL, și au întrebat-o în ce scop a făcut donația. Ea nu a dorit însă să dea amănunte. „Nu am nimic de comentat, vă rugăm să nu mai insistați”, a transmis Surugiu.
Terenul valorează în jur de 100.000 de euro
Am încercat să estimăm valoarea de piață a donației, folosindu-ne de o evaluare recentă a unui alt teren din zona respectivă.
Pe scurt, compania aeronautică Blue Air a beneficiat în timpul pandemiei de un ajutor de stat de 62 de milioane de euro. Pentru a beneficia de ajutor, a trebuit să depună mai multe garanții la Eximbank, printre care și o bucată de 9,4 hectare de pădure din aceeași zonă, evaluată în 2020 la 2,3 milioane de euro - conform unei anchete Rise Project.
Raportându-ne la evaluarea de mai sus, rezultă un preț al zonei de aproximativ 24,5 euro pe metru pătrat.
Astfel, terenul donat de Total Asset Management ar avea o valoare de piață de circa 103.000 de euro. Imobilul a intrat însă în patrimoniul statului cu o valoare de inventar de 2.000 de euro, conform actelor oficiale studiate de jurnaliști.
Fâșia de pădure duce la o unitate SRI
Terenul este, de fapt, o fâșie din Pădurea Băneasa. Ea face legătura între șoseaua București - Ploiești și două proprietăți care se află în spatele Statului-Major al Forțelor Aeriene (SMFA).
Una dintre proprietăți (8,2 hectare) este folosită de SRI.
Cealaltă (1,7 hectare) este o proprietate privată, deținută de trei persoane fizice (Nicolae Cătăniciu, Maria Nicolaescu și Dana Tomescu).
Povestea terenului privat este interesantă. Potrivit documentelor studiate de Libertatea, totul a început în 2005, când primar al sectorului 1 era Andrei Chiliman. În timpul mandatului său, o persoană fizică (Constantin Dumitru Nicolaide) a primit în compensare pe legile retrocedării terenuri în nordul Bucureștiului. Printre acestea, și lotul de 1,7 hectare aflat lângă Pădurea Băneasa.
Tot din acte aflăm că Nicolaide nu a fost prezent la punerea în posesie, ci a fost reprezentat de mandatarul său, Teodora Cătăniciu.
Nicolaide vânduse 6,7 hectare de teren primit compensare (în care era inclus și lotul de 1,7 hectare) pentru 50.000 de euro.
<strong>Bucata de 1,7 hectare a fost împărțită ulterior între Cătăniciu, Nicolaescu și Tomescu. În octombrie-noiembrie 2021, noii proprietari au scos definitiv din circuitul agricol terenul care figura ca livadă și l-au făcut construibil.</strong>
Lipsa drumului de acces blochează dezvoltarea unui proiect imobiliar
Suprafața de 1,7 hectare seamănă cu un dreptunghi tăiat din pădure și, la vremea respectivă, putea fi folosită pentru o dezvoltare imobiliară, conform proiectului Planului de Urbanism Zonal (PUZ) coordonator al sectorului 1. Terenul figura în zona M - zonă mixtă cu clădiri predominant rezidențiale și regim de înălțime mediu, în funcție de restricțiile specifice (de la 4 la 14 etaje).
Proiectul de PUZ a fost anulat definitiv de instanță, la finalul anului 2022.
<strong>Oricum, există o mare problemă: terenul este izolat, adică nu are drum de acces, condiție obligatorie pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.</strong>
Proprietarii terenului au încercat să elimine acest obstacol și în documentele transmise către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) aceștia au susținut că drumul există, dar a fost acoperit, în timp, de vegetație. ANCPI a respins cererea și a stabilit, la intabularea terenului, că nu are drum de acces.
În acest context apare donația firmei controlate de Anca Surugiu. Fâșia de pădure, care are dimensiunile unui drum de acces, ar putea asigura ieșirea la șoseaua București - Ploiești, cu condiția să fie scoasă din fondul forestier.
Securitatea națională are prioritate și în pădure
Persoanele private nu pot scoate definitiv suprafețe din fondul forestier național decât dacă oferă statului compensații, fie în natură, fie în bani. Dar și în aceste cazuri, este vorba de suprafețe mici, maximum 250 de metri pătrați, pentru case de vacanță, obiective turistice etc.
În schimb, Codul Silvic prevede o serie de excepții prin care „este permisă reducerea suprafeței fondului forestier național prin scoaterea definitivă a unor terenuri necesare realizării obiectivelor de interes național, declarate de utilitate publică, în condițiile legii, precum și a unor terenuri pe care sunt amplasate capacități de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională”.
Când vine vorba de securitate națională, scoaterea din fondul forestier se face fără compensații, la cererea ministerului de resort.
Întrebări pentru SRI și MApN
Libertatea a întrebat Ministerul Mediului dacă a primit cereri de scoatere din fondul forestier al statului pentru terenul de 4.200 metri pătrați donat de Total Asset Management. Ni s-a răspuns că nu.
Am întrebat MApN și SRI, care dețin obiective ce se învecinează cu parcela de pădure în cauză, dacă intenționează să ceară scoaterea din fondul forestier.
Statul-Major al Forțelor Aeriene nu a cerut și nu intenționează să solicite preluarea/scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeței terenului menționat în solicitarea dumneavoastră. Totodată, vă informăm că Statul-Major al Forțelor Aeriene nu a avizat edificarea vreunei construcții pe terenul în cauză.
MApN:
În răspunsul transmis de SRI se arată că terenul nu se află în administrarea serviciului, fără să se precizeze dacă dorește să-l preia și eventual să-l scoată din circuitul forestier.
„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă informăm că terenul cu suprafața de 4.239 mp la care faceți referire, identificat conform Cărții funciare nr. 281858 București Sectorul 1, nu se află în administrarea Serviciului Român de Informații, un astfel de demers necesitând adoptarea unei hotărâri a Guvernului în condițiile legii”, comunică SRI.
Instituția mai arată că, potrivit Legii privind organizarea și funcționarea SRI, „primește și administrează bunuri proprietate publică și privată a statului”. „Totodată, clădirile, mijloacele de transport, aparatura tehnică și celelalte mijloace necesare SRI se asigură prin hotărâre a Guvernului sau se achiziționează în condițiile legii, iar terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea instituția noastră sunt bunuri proprietate publică a statului”, mai arată principalul serviciu de informații din România.
SRI atrage totodată atenția că „locurile în care sunt gestionate informaţii clasificate (...) sunt supuse unor măsuri de protecție, sens în care informațiile privind obiectivele cu caracter special aflate în administrarea instituției noastre fac parte din categoria celor din domeniul apărării naţionale, siguranţei şi ordinii publice, reprezentând informaţii clasificate, potrivit legii, exceptate de la accesul liber al cetăţenilor”.
Informația că unul dintre terenurile cu care se învecinează fâșia de pădure donată aparține SRI este obținută dintr-o sursă publică, mai precis extrasul cărții funciare, la care are acces orice persoană interesată.
Întrebată de Libertatea, Dana Tomescu - una dintre proprietarele terenului din Băneasa care are nevoie de un drum de acces pentru o dezvoltare imobiliară - a spus că nu știe ce se va întâmpla cu suprafața respectivă.