Lege adoptată peste noapte de tandemul Ciucă-Ciolacu: Evaziunea sub un milion de euro nu se va mai pedepsi, dacă se achită prejudiciul și o amendă

acum 10 luni 71

Parlamentul a adoptat, marți, un proiect de lege prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal, dacă este achitată suma, plus un procent de 15%.


Proiectul a fost depus în data de 12 decembrie și a fost inițiat de către premierul Marcel Ciolacu – liderul PSD și Nicolae Ciucă – liderul PNL.


Actul normativ, care modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, prevede majorarea atât a plafoanelor, cât și a pedepselor.


Astfel, se majorează plafonul de la 100.000 de euro la un milion de euro.


„Art. 10. – (1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art. 6 1, art. 8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală”, se arată în document.


Pe repede-înainte


Proiectul a fost adoptat luni, 18 decembrie, de către Senat și marți, 19 decembrie, de către Camera Deputaților, fiind acum trimis la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


Conform Profit.ro, inițial proiectul a primit, luni, în jurul orei 17.30, doar 65 de voturi „pentru” din partea senatorilor, în condițiile în care numărul necesar era de 69. Ulterior, președintele de ședință a anunțat că actul nu a fost adoptat și este trimis la Camera Deputaților, care este decizională.


Ulterior, la o jumătate de oră de la primul vot, PSD a reclamat că unor senatori nu le-au funcționat cartelele.


Conform sursei citate, au fost menționați senatorul Daniel Zamfir (PSD) și Alexandru Nazare (PNL).


Ulterior, la al doilea vot, proiectul a fost adoptat cu 70 de voturi „pentru”.


Concomitent, a fost modificat un articol din ordonanța de funcționare a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar aceasta poate investiga infracțiuni de evaziune de la un prejudiciu de 10 milioane de lei.


Același prag este introdus și în cazul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).


Astfel, mai puține cauze vor ajunge la DNA și DIICOT.


Viziunea lui Ciolacu și Ciucă


Conform expunerii de motive a proiectului „experiența instituțională a relevat faptul că creditarea societăților, în mod deosebit prin utilizarea numerarului, de către asociați, acționari ori de către alte persoane care în mod formal sau informal se află la conducerea acestora, se regăsește în foarte multe situații în imediata vecinătate a infracțiunilor de evaziune fiscală”.


Astfel, „veniturile nedeclarate” sunt introduse în companie prin operațiuni de creditare, ceea ce mai departe denaturează starea fiscală.


Documentul precizează că „scopul primordial al legii este recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului general consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscală și atragerea răspunderii persoanelor vinovate”.


„Ponderea actelor de sesizare a organelor de urmărire penală pentru prejudicii sub 500.000 de euro în totalul sesizărilor organelor de urmărire penală este în medie de 80%, în ultimii doi ani”, arată inițiatorii Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.


De asemenea, se mai argumentează că numărul mare de sesizări duce la o încărcare a organelor de urmărire penală.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/lege-adoptata-peste-noapte-de-tandemul-ciuca-ciolacu-evaziunea-sub-un-milion-de-euro-nu-se-va-mai-pedepsi-daca-se-achita-prejudiciul-si-o-amenda-4753978

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.