Legea Anastasia pe șine. Conductorii sau angajații beți sau drogați fac închisoare în caz de accident feroviar. Actul a ajuns la Cotroceni

acum 1 an 137

Angajaţii din domeniul feroviar care provoacă accidente de cale ferată din cauza alcoolului sau drogurilor fac închisoare de la 3 la 10 ani, a hotărât Parlamentul. Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat un proiect care aduce modificări Codului penal, referitor la Căile Ferate.

Astfel, părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Circumstanțe agravante pentru alcool și droguri

De asemenea, angajaţii din domeniul feroviar cu atribuţii în siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive primesc tot între 2 şi 7 ani de închisoare, iar cei care provoacă accidente pe calea ferată, din cauză că sunt băuţi sau sub influenţa drogurilor primesc o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Legea merge la promulgare.

Forma legii adoptată de Cameră și trimisă la promulgare

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării refuzului ori sustragerii angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive.

„Art. 331. Părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe sau refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

  • (1) Părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de către un angajat având atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive.
  • (3) Refuzul ori sustragerea angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • (4) Când faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.” , arată un amendament admis la raportul favorabil al proiectului de lege.

Pe 18 octombrie 2021, Senatul a adoptat iniţiativa legislativă, ca prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost unul decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Citiți și: Legea Anastasia, adoptată în Parlament. Șoferii sub influența alcoolului sau a drogurilor vor merge direct la închisoare

Sursa: https://www.gandul.ro/justitie/legea-anastasia-pe-sine-conductorii-sau-angajatii-beti-sau-drogati-fac-inchisoare-in-caz-de-accident-feroviar-actul-a-ajuns-la-cotroceni-20074910

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.