Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că au găsit în sudul Fâșiei Gaza un tunel în care ostaticii luați de Hamas „au fost ținuți în condiții dificile”. Joi încep la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga audierile în cazul acuzațiilor de genocid lansate de Africa de Sud la adresa Israelului în contextul războiului din Fâșia Gaza. Africa de Sud cere, în primul rând, o acțiune urgentă „pentru a proteja împotriva unor daune suplimentare, grave și ireparabile asupra drepturilor poporului palestinian”.
07:0411-01-2024
Încep audierile la Curtea Internațională de Justiție în cazul acuzațiilor de genocid lansate de Africa de Sud la adresa Israelului
O audiere juridică privind războiul din Fâșia Gaza începe joi la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, în urma plângerii depuse de Africa de Sud care a acuzat că în Israelul comite un genocid în Fâșia Gaza, relatează The Guardian.
Africa de Sud cere instanței ONU să acționeze urgent „pentru a proteja împotriva unor daune suplimentare, grave și ireparabile asupra drepturilor poporului palestinian în temeiul convenției privind genocidul, care continuă să fie încălcate cu impunitate”.
„Acțiunile și omisiunile Israelului reclamate de Africa de Sud au un caracter de genocid, pentru că sunt menite să ducă la distrugerea unei părți substanțiale a grupului național, rasial și etnic palestinian”, afirmă reprezentanții Africii de Sud în cererea de 84 de pagini adresată CIJ pentru deschiderea procedurii.
Cazurile de genocid sunt greu de dovedit și pot dura ani la rând pentru a fi rezolvate, dar Africa de Sud cere instanței să pună în aplicare rapid „măsuri provizorii” și „să ordone Israelului să înceteze să ucidă și să provoace vătămări psihice și corporale grave populației palestiniene din Gaza”.
Israelul a numit acțiunea Africii de Sud din instanță ca fiind „nefondată” și o „calomnie de sânge” și a afirmat că acționează în legitimă apărare, pentru a-i proteja pe israelieni de Hamas. SUA, cel mai mare susținător al Israelului, au respins cazul ca fiind „lipsit de temei”.
22:3810-01-2024
Un civil a fost ucis în urma unui bombardament israelian asupra sudului Libanului, afirmă primarul din Kfar Kila
Un primar din sudul Libanului afirmă că un atac israelian a ucis miercuri un civil, într-un oraș de la frontiera cu Israelul.
Primarul din Kfar Kila, Hasan Sheyyet, a declarat, pentru AFP, că un locuitor "a fost ucis în timpul unui bombardament isralelian de artilerie în timp ce se afla în grădina sa", adăugând că era "un civil fără apartenență la vreo grupare".
Agenția oficială de știri din Liban scrie că bărbatul ucis se numea Hasan Ali Tawil, acesta fiind ucis când "un obuz de artilerie israelian a căzut în apropierea casei sale din Kfar Kila".
Armata israeliană nu a comentat până acum această afirmație. Anterior, a precizat că avioanele sale de luptă au lovit un centru de comandă și o poziție de lansare a rachetelor din sudul Libanului aparținând grupării șiite Hezbollah, notează The Times of Israel.
22:3210-01-2024
Germania va furniza un ajutor de 15 milioane de euro armatei libaneze
Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a promis miercuri un ajutor în valoare de 15 milioane de euro pentru armata libaneză, într-un context de îngrijorare în creştere cu privire la tensiunile de la frontiera cu Israelul, pe fondul războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP.
Armata trebuie să fie în măsură să exercite un "control eficace" în regiune, pentru a "stăvili miliţiile armate şi organizaţiile teroriste", a declarat Baerbock aflată în vizită la Beirut, adăugând că este vorba de un ajutor care să-i permită armatei libaneze să-şi securizeze mai bine frontiera sudică pe care o are cu Israelul.
Ajutorul va servi în mod concret pentru achiziţia de carburant, precum şi pentru formarea trupelor libaneze de supraveghere a frontierelor, a precizat Annalena Baerbock.
Armata israeliană şi Hezbollah, puternica mişcare şiită libaneză aliată a Hamas-ului palestinian, se confruntă zilnic în schimburi de focuri de o parte şi de alta a frontierei israeliano-libaneze, de la începutul războiului sângeros dintre Israel şi Hamas, declanşat pe 7 octombrie, după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene.
Ciocnirile transfrontaliere au suscitat temeri privind un conflict regional mai vast, ceea ce a determinat mai mulţi diplomaţi occidentali să se deplaseze la Beirut, pentru a îndemna la reţinere şi a discuta asupra unor soluţii politice, notează Agerpres.
Baerbock, care a discutat cu prim-ministrul libanez Najib Mikati, a declarat că o escaladare a conflictului "ar fi o catastrofă pentru cele două ţări".
"Războiul din Gaza împotriva Hamas nu trebuie să servească drept pretext pentru a deschide un alt front şi a provoca un război regional", a spus şefa diplomaţiei germane, în timpul unei vizite pe o fregată germană în portul din Beirut.
22:2610-01-2024
Armata israeliană afirmă că trupele sale au localizat un tunel în sudul Fâșiei Gaza, în care Hamas i-a ținut pe ostatici
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat miercuri că trupele care operează în zona orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza au localizat un tunel în care ostaticii au fost ținuți de Hamas, scrie The Times of Israel.
"Continuăm să operăm cu hotărâre, la suprafață și sub pământ, în Khan Younis. Forțele au găsit un tunel acolo, sub pământ, unde ostaticii au fost ținuți în condiții dificile ", a spus Hagari.
El nu a oferit alte informații despre acest tunel.