LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 628 | Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană. Germania va dubla ajutorul militar pentru Kiev în 2024

acum 1 an 72

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit, duminică seara, pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care iarna se apropie şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat într-un interviu acordat duminică pentru Heilbronner Stimme că negocierile cu Putin sunt posibile dacă Rusia își retrage trupele.


08:4513-11-2023

Scholz: Negocierile cu Putin sunt posibile dacă Rusia își retrage trupele


Cancelarul german Olaf Scholz a declarat într-un interviu acordat duminică pentru Heilbronner Stimme că va purta discuții cu preşedintele rus Vladimir Putin dacă liderul rus își va retrage trupele din Ucraina, informează The Kyiv Independent.


Scholz a declarat pentru sursa citată că a mai purtat discuții cu președintele Rusiei în trecut și că va face acest lucru și în viitor. Cu toate acestea, "Rusia trebuie să facă un pas decisiv înainte de negocieri: retragerea trupelor".


Planul în 10 puncte, prezentat de președintele ucrainean Zelenski încă din noiembrie 2022, prevede retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriile ucrainene ocupate ilegal și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.


Deși mulți aliați occidentali nu se așteaptă ca Rusia să se angajeze în discuții de pace semnificative, sprijinul occidental pentru Ucraina a oscilat în ultimele luni. Luptele partizane privind finanțarea ajutorului au provocat tulburări în Camera Reprezentanților din SUA, în timp ce unii lideri ai UE și-au retras sprijinul militar sau au recunoscut că sunt "obosiți" din cauza războiului.


La începutul acestei săptămâni, guvernul de coaliție al Germaniei a fost de acord să dubleze bugetul pentru ajutorul militar acordat Ucrainei în 2024. Astfel, ajutorul militar din partea Germaniei va creşte la 8 miliarde de euro. Germania este al doilea furnizor mondial de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite.


08:2613-11-2023

Volodimir Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit, duminică seara, pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care iarna se apropie şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene, relatează News.ro.


„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre”, le-a spus ucrainenilor, duminică seara, preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat naţiunii.


„Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, a subliniat preşedintele Volodimir Zelenski.


În acest context, el a mulţumit tuturor partenerilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană. Zelenski a menţionat mai multe state, între care şi România. „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”, a enumerat preşedintele Ucrainei.


Mai multe detalii: Volodimir Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: "Nu putem vorbi deschis despre toate acum"


18:0812-11-2023

3,6 milioane de persoane au fugit în interiorul Ucrainei de la începitul invaziei ruse


Aproximativ 5 milioane de persoane din Ucraina au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele şi să se mute în alte părţi ale ţării din cauza atacurilor ruseşti din 2014 și până în prezent, potrivit cifrelor oficiale - relatează DPA, citată de Agerpres.


Dintre acestea, aproximativ 3,6 milioane de persoane au fugit în interiorul Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022.


Înainte de invazie, anii de lupte din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, provocaseră deja peste 1 milion de persoane strămutate în interiorul ţării începând din 2014.


17:1012-11-2023

Medvedev susține că „Ucraina nu este o ţară” și că „Zelenski este un uzurpator


Fost preşedinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a publicat duminică, 12 noiembrie, un aparent răspuns la propunerea lui Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, care a sugerat ca Ucraina să se alăture alianţei militare conduse de SUA fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia, scrie The Guardian, potrivit news.ro.


Medvedev, care în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, scrie că această abordare este practic o recunoaştere a faptului că peninsula Crimeea şi Donbasul (regiunile Donețk și Luhansk) nu mai fac parte din Ucraina.


„Nu este rău, dar este important să mergem mai departe”, a comentat Medvedev ironic, într-o postare pe Telegram. „Trebuie să recunoaştem că Odesa, Nikolaev, Kiev şi practic orice altceva nu sunt deloc Ucraina”, a adăugat fostul președinte rus.


Devenit după invadarea Ucrainei o voce propagandistică a Kremlinului care exprimă poziţii dure, Dmitri Medvedev arată sarcastic că mai sunt încă trei paşi „înainte de a admite ceea ce este evident”: că Volodimir Zelenski – „care nu merge la vot” (aluzie la decizia preşedintelui ucrainean de a nu organiza anul viitor alegerile prezidenţiale la termen din cauza războiului, n.r.) – nu este preşedinte, ci „un uzurpator”, că limba ucraineană „nu este o limbă” şi că „Ucraina nu este o ţară”, „ci nişte teritorii reunite artificial”.Mai multe informații: Medvedev susține că „Ucraina nu este o ţară” și că „Zelenski este un uzurpator”, ca răspuns la o propunere privind primirea Kievului în NATO


12:3213-11-2023

Rusia intensifică atacurile aeriene în axele de sud-est


Forțele ruse au intensificat atacurile aeriene în sudul Ucrainei, inclusiv cu bombe aeriene ghidate, a precizat duminică generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului Tavria care luptă pe frontul sudic.


Tarnavski a spus că armata a înregistrat 30 de lovituri aeriene rusești, 712 baraje de artilerie și 48 de ciocniri între trupele ucrainene și cele rusești în zonă în ultima zi.


Acest lucru vine în timp ce forțele ucrainene își continuă contraofensiva în direcția Melitopol.


Între timp, comandantul a spus că artileria ucraineană a bombardat pozițiile rusești de peste 1.000 de ori.


Rusia a pierdut 572 de militari în ultima zi de-a lungul axelor de sud-est, a mai precizat Tarnavski. El nu a precizat dacă acest număr se referă la soldații uciși sau atât la uciși, cât și la răniți.


Cu toate acestea, generalul a raportat că Rusia a pierdut 32 de piese de echipament militar, inclusiv două tancuri, 14 vehicule blindate de luptă, trei sisteme de artilerie, șapte drone și două sisteme de rachete ghidate antitanc, în timp ce 21 de piese de echipament militar au suferit avarii.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/livetext-razboi-in-ucraina-ziua-628-4716452

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.