Casa Albă a avertizat luni că Statele Unite au suficiente fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare pentru Ucraina în acest an, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului. Pe de altă parte, Marea Britanie și Franța vor continua să fie "susținători fermi" ai Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie, a declarat ministrul britanic de externe, David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez la Paris.
11:1919-12-2023
Marea Britanie și Franța vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie
Marea Britanie și Franța vor continua să fie "susținători fermi" ai Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie, a declarat ministrul britanic de externe, David Cameron, după o întâlnire cu omologul său francez la Paris, relatează The Guardian.
Cameron a îndemnat Occidentul să aibă răbdare în ceea ce privește ritmul progreselor militare ale Ucrainei.
În Ucraina a crescut îngrijorarea cu privire la sprijinul global, conflictul din Orientul Mijlociu deturnând atenția de la această țară, precum și întrebările pe termen mai lung cu privire la sprijinul financiar occidental, în timp ce SUA se îndreaptă spre un ciclu electoral.
11:1519-12-2023
Ajutorul american pentru Ucraina este pe punctul de a expira, avertizează Casa Albă
Casa Albă a avertizat luni că Statele Unite au suficiente fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare pentru Ucraina în acest an, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului, notează AFP, citată de Agerpres.
"Mai avem un singur pachet de ajutoare" înainte ca fondurile dedicate Ucrainei "să se epuizeze", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, refuzând să precizeze valoarea acestui pachet aşteptată în cursul lunii decembrie.
Parlamentul american a angajat peste 110 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, dar republicanii din Congres blochează un important pachet de ajutoare, cerând schimbări majore în politica migratorie a Statelor Unite, în special înăsprirea acesteia la frontiera cu Mexicul.
Cu câteva zile înainte de vacanţa parlamentară, congresmenii au aprobat un buget de apărare pentru 2024, deblocând astfel 300 de milioane de dolari pentru Kiev, o sumă minimă faţă de cele 61 de miliarde solicitate de Casa Albă.
"Când va fi trimisă, nu vom mai avea autorizaţie (…). Şi vom avea nevoie ca Congresul să acţioneze fără întârziere", a declarat John Kirby.
"Este în mod clar în interesul nostru naţional, iar ajutorul nostru este esenţial pentru ca Ucraina să îşi poată continua lupta pentru libertate", a adăugat purtătorul de cuvânt american.
Preşedintele Joe Biden "este dispus să negocieze cu bună-credinţă şi să facă compromisuri", a mai spus John Kirby, subliniind că administraţia "este pe punctul de a negocia cu membrii Congresului despre securitatea la frontiere şi, desigur, finanţarea Ucrainei şi a Israelului".
20:5018-12-2023
Rusia nu are intenția de a ataca țările NATO, afirmă Lavrov
Ministrul de externe al Moscovei a ripostat luni la avertismentele din partea SUA privind intențiile Rusiei în Europa, relatează Sky News.
Serghei Lavrov a spus că Rusia nu are nicio intenție de a ataca țările NATO, declarând în cadrul emisiunii politice "The Great Game" că Moscova nu are "nicio dispută teritorială" cu aceste zone.
Președintele american Joe Biden a avertizat anterior în cursul acestei luni că o victorie a Rusiei în Ucraina ar lăsa Moscova în poziția de a ataca aliații din cadrul NATO.
"Simplul fapt că oameni serioși (…) precum președintele Statelor Unite spun acest lucru cu voce tare, vorbește despre situația lor foarte disperată", a spus Lavrov.
El a adăugat că țările occidentale "au făcut din Moscova fie un adversar, fie, acum, un inamic".
Vladimir Putin a declarat ieri că Rusia va aduce unități militare în apropierea graniței ruso-finlandeze.
Președintele rus a declarat că aderarea Finlandei la NATO va crea "probleme" pentru Helsinki - dar nu a dat mai multe detalii despre care sunt acestea.
19:3718-12-2023
Putin a depus documentele pentru a-și înregistra candidatura la alegerile prezidențiale ruse din 2024
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus documentele la Comisia Electorală Centrală a Rusiei pentru a-și înregistra candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, relatează agenția The Associated Press, potrivit The Guardian.
"Le-a depus", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru presa rusă de stat.
Susținătorii lui Putin l-au nominalizat în mod oficial pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024, liderul rus urmând să participe din postura de candidat independent.
Nominalizarea din partea unui grup de cel puțin 500 de susținători, conform legii electorale ruse, este o cerință pentru cei care nu candidează pe listele unui partid.
De asemenea, candidații independenți trebuie să strângă cel puțin 300.000 de semnături de susținere din cel puțin 40 de regiuni ale țării.
Grupul care l-a nominalizat pe Putin include oficiali de top din partidul de guvernământ Rusia Unită, actori și cântăreți ruși importanți, atleți și alte personalități publice.
Putin a dominat sistemul politic și mass-media din Rusia în ultimele două decenii, întemnițându-i pe cei mai importanți politicieni de opoziție - precum Alexei Navalnîi și Ilia Iașin - care l-ar fi putut contesta în alegeri.
Putin a câștigat alegerile anterioare cu o majoritate zdrobitoare, dar organismele independente de supraveghere a alegerilor spun că acestea au fost afectate de fraude pe scară largă.
19:2218-12-2023
Noi divergențe între generalul Zalujnîi și Zelenski. Comandantul armatei ucrainene îl critică pe președinte pentru demiterea șefilor centrelor de recrutare militară
Cel mai important general ucrainean a emis luni cele mai puternice critici de până acum la adresa unei decizii anterioare a președintelui Volodimir Zelenski, prin care au fost concediați șefii birourilor regionale de recrutare militară, relatează agenția de presă Interfax Ucraina, potrivit Reuters.
Președintele Zelenski i-a demis pe toți șefii regionali de recrutare militară din Ucraina în luna august, în cadrul unei campanii de combatere a corupției.
Întrebat de reporteri, în marja unui eveniment de luni, dacă decizia a afectat nivelurile de mobilizare, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a deplâns demiterea șefilor centelor de recrutare.
Mai multe detalii: Comandantul armatei ucrainene îl critică dur pe Zelenski, pentru demiterea șefilor centrelor de recrutare militară: "Aceștia erau profesioniști"