Autoritățile de protecție civilă au declarat că, chiar dacă nu se va produce o erupție în peninsula Reykjanes, este posibil să treacă luni de zile până când locuitorii evacuați din zona de pericol se vor putea întoarce în siguranță acasă, scrie The Guardian.
Orașul pescăresc Grindavik a fost evacuat în urmă cu o săptămână, după ce magma a început să se rostogolească și să șerpuiască sub pământ, pe fondul a mii de cutremure. Activitatea seismică a lăsat o crăpătură zimțată care traversează orașul, împingând pământul în sus, în unele locuri, cu 1 metru sau mai mult.
Biroul meteorologic islandez a declarat că există o „probabilitate semnificativă" ca o erupție să aibă loc undeva de-a lungul tunelului de magmă de 15 km și că „locația principală” este o zonă la nord de Grindavik, lângă muntele Hagafell.
Grindavik, un oraș cu o populație de 3.400 de locuitori, este situat în peninsula Reykjanes, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavik și nu departe de aeroportul Keflavik, principala facilitate a Islandei pentru zborurile internaționale.
Stațiunea geotermală Blue Lagoon din apropiere, una dintre cele mai importante atracții turistice din Islanda, a fost închisă cel puțin până la sfârșitul lunii noiembrie din cauza pericolului reprezentat de vulcan.
Oamenilor din Grindavik li s-a permis să se întoarcă timp de cinci minute fiecare pentru a salva bunurile de valoare și animalele de companie.
Un sistem vulcanic din peninsula Reykjanes a erupt de trei ori începând din 2021, după ce a fost în stare latentă timp de 800 de ani. Erupțiile anterioare au avut loc în văi îndepărtate, fără a provoca pagube.
Oamenii de știință spun că o nouă erupție ar produce probabil lavă, dar nu și un nor de cenușă.