Mai multe servicii medicale gratuite pentru câteva categorii de pacienți

acum 1 an 71

Un proiect de ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pus recent în dezbatere publică pe site-ul CNAS, vizează modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii  Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. 

Psihoterapie și kinetoterapie

Una dintre modificările făcute este legat de serviciile medicale conexe actului medical, anume cele furnizate de psihologi și fizioterapeuți. 

Reglementările cuprinse în proiectul de Ordin „se referă la completarea pachetului de servicii medicale de bază acordate în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate (…) cu servicii de sănătate conexe actului medical furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie şi fizioterapeuţi, recomandate de către medicii cu specialitatea clinică chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, raportat la faptul că, în etapa de reintegrare, principalele dificultăți întâmpinate de pacientul care a suferit arsuri sunt cicatricile ce afectează funcționalități și expunerea socială”, se arată în referatul care însoțește proiectul de act normativ. 

În prezent, specialiștii în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă nu pot recomanda consultații psihologice sau psihoterapie. 

De asemenea, kinetoterapia individual sau de grup și kinetoterapia pe aparate speciale (dispozitive mecanice/dispozitive electromecanice/dispozitive robotizate) au fost trecute pe lista serviciilor furnizate de fizioterapeut, dar pe care vor putea recomanda și specialiștii plasticieni și esteticieni.  

Arsurile extensive, pe lista bolilor care n-au nevoie de trimitere

Totodată, pacienții cu arsuri pe o suprafață de cel puțin un sfert din suprafața corpului nu vor mai avea nevoie de trimitere de la medicul de familie pentru a merge la specialist. 

„Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienților cu arsuri în faza de recuperare, reintegrarea şi reabilitarea pe termen lung cu implicaţii chirurgicale, psihologice şi sociale foarte complexe, care necesită o abordare multidisciplinară, se propune: extinderea listei diagnosticelor pentru care este reglementată prezentarea directă la medicii din ambulatoriul clinic de specialitate, prin includerea pacienților cu arsuri extensive (>=25% din suprafața corporală), pentru accesul facil al acestor pacienți la serviciile medicale necesare”, spun autorii proiectului.

Tot pentru pacienții cu cicatrici în urma arsurilor, a căror recuperare este un proces de durată, sunt introduse în pachetul de bază pentru dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu mai multe dispozitive compresive (îmbrăcăminte compresivă), precum: bluză, vestă, pantalon, cagulă, manșon, dar și dispozitive medicale din silicon (mănuși, șosete, mască). Aceste dispozitive vor putea fi recomandate, pe lângă specialiștii în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, și cei cu specializare medicina fizică şi de reabilitare. 

Dispozitive pentru pacientele cu mastectomii

Printre dispozitivele decontate de stat în ambulatoriu se vor regăsi, de asemenea, manșoanele compresive pentru limfedem, necesare pacientelor cu cancer la sân, în urma intervențiilor chirurgicale. Doctorii care vor putea recomanda aceste dispozitive sunt specialiștii în: oncologie medical și chirurgie cu supraspecializare chirurgie oncologică.

O altă modificare se referă la analizele și investigațiile pe care le pot recomanda medicii de familie. Astfel, investigațiile paraclinice care pot fi recomandate de medicul de familie preventiv pentru copii cu vârste între 2 și 18 ani și pentru persoanele asimptomatice de peste 18 ani, vor putea fi recomandate și persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu una sau mai multe boli cronice.

Mai mult, medicii de familie vor putea recomanda investigații paraclinice și pentru persoanele supraponderale sau obeze, care nu prezintă simptome pentru diabet zaharat, dar au unul sau mai mulţi factori de risc pentru această boală. 

Se schimbă criteriile pentru aparatele de oxigen

Conform proiectul de ordin, se schimbă și modul în care este reglementată oxigenoterapia și condițiile în care pacienților cu diverse afecțiuni respiratorii li se poate recomanda un astfel de tratament (spre exemplu, pentru cei cu apnee în somn, insuficienţă respiratorie cronică sau ca urmare a infecţiei SARS-CoV-2, sau în cazul celor cu obezitate). 

Mai exact, a fost completată lista cu „criteriile de acordare a concentratorului de oxigen portabil, atât pentru asigurații fără indicație de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staționar, cât și cu indicație de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staționar”, explică autorii documentului.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/servicii-medicale-gratuite-categorii-pacienti-945794.html

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.