Răsturnare de situație în Republica Moldova în privința candidaților partidului Șansa. După ce, în luna noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a exclus Partidul Politic „Șansă” din alegerile locale, acum, lucrurile s-au sucit. În ciuda Maiei Sandu, care nu părea deranjată de decizia CSE, Curtea de Apel Chișinău a luat o altă hotărâre. Astfel, magistrații au anulat dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE):
„Se anulează dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03.11.2023. Actul administrativ normativ anulat – dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03.11.2023, nu produce efecte juridice din momentul în care prezenta hotărârea devine definitivă.
(…)
Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 72 ore”, potrivit dispozitivului hotărârii Curții de Apel Chișinău.
Decizia instanței de apel vine după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul depus de partidul Șansă, care a contestat prima decizie a Curții de Apel Chișinău prin care a fost anulată înregistrarea la alegeri a candidaților partidului Șansă.
Anterior, Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea cu privire la excepția de neconstituționalitate a articolului 225 alin. (3) lit. e) din Codul administrativ – limitele controlului judecătoresc, referitor la proporționalitatea, ridicată de reprezentantul Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova, parte în dosarul privind anularea înregistrării la alegeri a candidaților partidului Șansă.
Decizia a fost luată joi, 9 noiembrie, și a fost semnată de Nicoale Roșca (fostul avocat al Maiei Sandu), care și-a anunțat demisia din funcția de președinte al CC în seara aceeași zile.
Decizie istorică pentru Moldova
Președintele partidului “Șansă”, Alexei Lungu, a numit această decizie a Curții de Apel Chișinău “una istorică pentru Republica Moldova”.
El a subliniat că procesul electoral fără participarea partidului “Șansă” este ilegal. “Cu această hotărâre, am dovedit că autoritățile au acționat ilegal și nejustificat, au încălcat drepturile fundamentale ale omului și dreptul la alegeri libere. Este deja evident că alegerile locale desfășurate fără participarea partidului “Șansă” sunt nereprezentative și ilegale”, a spus Alexei Lungu.
Partidul “Șansă” intenționează să facă publice în viitorul apropiat planurile și strategia sa cu privire la această hotărâre. “Vom examina în detalii motivarea hotărârii și o vom analiza cu atenție din punct de vedere legal, după care vom anunța pașii noștri următori. Lupta nu s-a încheiat! Lupta abia începe, dragi prieteni! Justiția este de partea noastră!”, a concluzionat Alexei Lungu.
Întrebată în noiembrie despre excluderea partidului Șansă din alegeri, președinta Maia Sandu a declarat că: „Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, există o lege cu privire la finanțarea partidelor politice, un cadru legal cu privire la securitatea națională și toată lumea trebuie să respecte aceste legi. Nimeni nu e mai presus de lege, chiar și cei care au miliarde de lei de origine rusă sau de altă origine”.
The post Maia Sandu nu scapă de Șansă appeared first on Cotidianul RO.