Premierul Marcel Ciolacu a făcut săptămâna aceasta o declarație care a fost mai puțin discutată, dar care ar avea repercusiuni asupra tuturor.
„Va trebui să hotărâm pe o perioadă medie care e soluția cea mai bună: vom menține cota unică – dar să fie cotă unică, fără excepții, pe cota de 16% – sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a declarat Ciolacu. Același Marcel Ciolacu părea a avea o altă opinie în 2017, motiv pentru care declarația sa din aceste zile este catalogată ca „impostură maximă”.
„Chiar Ciolacu a decis în 2017 renunțarea la cota de 16 %! Era vice prim-ministru în guvernul Tudose, care a decis „Revoluția fiscală” – vă mai amintiți?
El crede că am uitat, însă nu am uitat. În 2017 guvernul a decis o inginerie contabilă: mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Astfel, salariul brut a devenit mai mare iar cota de impozitare a trebuit scăzută căci altminteri, dacă se aplica tot 16%, ar fi rezultat un salariu net mai mic. Prin urmare, ca parte a pachetului de modificări fiscale, guvernul a decis diminuarea impozitului pe salarii la 10%, astfel încât salariatul să nu fie afectat”, scrie economistul Bogdan Glăvan pe pagina sa de Facebook.
Glăvan a postat câteva poze din campania guvernului de la acea vreme, unde se explica, ba chiar se și desena. (foto mai jos)
„Acum Ciolacu zice fără pic de jenă, că trebuie să ne hotărâm dacă revenim la cota de 16%. Aia pe care a distrus-o el.
Ce nu spune marele este că în condițiile actuale (deci nu la alea din 2017), revenirea la impozitul de 16% înseamnă că salariații vor pierde la salariu, urmând să plătească mai mult statului.
16% acum nu este echivalent cu 16% din 2017!
Alternativa ar fi impozitarea progresivă. Bre, dar nu una cu cote între 1% și 5% – că așa ceva mi-ar plăcea și mie. Noooo, ci o impozitare în trepte de 10%-20%-30%, prin care să ajungem la același deznodământ: anume, statul să colecteze mai multe biruri.
Deci, Ciolacu ne face următoarea ofertă de nerefuzat. Fie
(1) mărim cota unică la 16% și îi plătim mai multe taxe, fie
(2) acceptăm impozitarea progresivă și îi plătim mai multe taxe.
Ați înțeles? Tot un
. Șmecher de șmecher, mafiot.
Eu am scris și declarat în mai multe rânduri că în campania pentru alegeri vom avea pusă pe masă oficial impozitarea progresivă, adică creșterea poverii fiscale. Iată că am avut dreptate, ca în 99% din cazuri. De asemenea am arătat de numeroase ori cum suntem luați de proști de către un bișnițar parvenit în politică. Întrebarea este: o să-i meargă să-i ia pe oameni de proști zi de zi de zi?”, mai notează economistul.
Prima poză PSD, care arată cum s-au mutat contribuțiile și cum a scăzut impozitul la 10%, netul rămânând la fel.
A doua poză PSD care arată pe un caz particular cum revoluția fiscală din 2017 nu afectează salariul net.
A treia poză PSD prin care salariații erau asigurați că nu pierd bani la salariu. De asta a fost necesară scăderea cotei de impozit la 10%, altminteri pierdeau bani prin mutarea contribuțiilor.
Componența guvernului care a făcut Revoluția Fiscală, unde îl găsim chiar pe Ciolacu înșurubat la vârf. e a scăzut cota la 10% și azi se vaită că nu mai merge așa ceva! La Finanțe era Mișa, care este și azi la Finanțe, se preface că adună taxe
The post Manevra care ne-ar afecta salariile. Păziți-vă buzunarele! appeared first on Cotidianul RO.
Declinarea răspunderii !!!
SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.
Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).
Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.