Cerând sprijin pentru România și Moldova în SUA, prim-ministrul României a argumentat că noi „cunoaștem poporul rus” și e clar la ce trebuie să ne așteptăm.
Luni, puțin după prânz, Marcel Ciolacu a descoperit „esența de rus”. Și nu i-a plăcut.
„Cunoaștem poporul rus și sistemul de agresiune”, i-a spus premierul român, peste masă, secretarului de stat american Antony Blinken. Întâlnirea a avut loc la Departamentul de Stat al SUA în cea de-a doua zi a vizitei prim-ministrului Marcel Ciolacu în America.
În acel moment, ministrul de externe Luminița Odobescu și-a întors capul, într-un gest de analizat de către oameni mai pricepuți decât noi. Tot atunci, aflat la dreapta lui Ciolacu, ministrul apărării Angel Tîlvăr era lansat în procesul entuziast de aprobare a frazei, corecte altminteri, „România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia cu mult timp în urmă”. Ministrul a continuat să dea din cap aprobator, ușurat în fața revelației că noi „cunoaștem poporul rus”.
În cazul lui Angel Tîlvăr, poate că ar trebui chemați specialiștii în etnografie și folclor, care să-i confirme că lucruri mai lesne de descoperit, precum originea melodiei „Așa-i românul!”, se găsesc într-un veritabil dubiu național.
La aceeași întâlnire cu partenerii români, Antony Blinken a exprimat gratitudinea SUA pentru că România se dovedește un partener consecvent, inclusiv în fața „agresiunii Rusiei asupra Ucrainei”. Având-o în dreapta sa pe ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, secretarul de stat Blinken a evitat să vorbească despre „ruși” sau „poporul rus”, rămânând la referiri instituționale.
În probabil cel mai dur discurs al său împotriva războiului Rusiei, ținut la Varșovia pe 26 martie 2022, președintele american Joe Biden nu doar că a făcut diferența între statul rus și poporul rus, dar a avut și un mesaj clar pentru cetățenii Federației Ruse.
<strong>Biden a spus că, de-a lungul anilor, a întâlnit lideri politici ruși cu care a lucrat. Și a transmis: „Voi, poporul rus, nu sunteți inamicul nostru”. </strong>
Probabil însă că președintele SUA nu-l cunoștea pe „rus”, în esențializarea sa, precum a reușit delegația României, în frunte cu Marcel Ciolacu.
Toată lumea face greșeli. Iar liderii de guverne și de stat au beneficiul că orice scârțâie pare o gafă, de la înălțimea funcțiilor lor.
<strong>Întrebarea e dacă ce s-a întâmplat la Washington nu trădează un fel de a gândi sau intenția de a naviga spre populism. </strong>
Chiar înainte de a pleca în SUA, unde s-a afirmat ca antropolog și sociolog, Marcel Ciolacu a strălucit ca „epidemiolog media”. Aceasta este o supraspecializare a disciplinei „om de știință de Breaking News”.
Șeful PSD a criticat întreg răspunsul statului român la pandemie, inclusiv partea abordată identic de un mare număr de guverne din toată lumea: dedicarea unor spitale, restricțiile și importul rapid și masiv de vaccin. Cum ar fi făcut el, Marcel Ciolacu nu a spus. Vorba celor de la Spotmedia, deja nișa populiștilor care rezolvă totul cu o baghetă magică e ocupată, Ciolacu se înghesuie pe o nișă care are fondatorii ei de mare succes.
O ultimă veste deconcertantă: nu doar „Așa-i românul” își trădează originile melodice ungurești, dar chiar există o versiune maghiară a cântecului „Doamne, ocrotește-i pe români”. Și pe ruși să-i ocrotească, fie că îi cunoaștem sau nu.