Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 18 octombrie, după şedinţa comună a guvernelor României şi Ucrainei de la Kiev, că țara condusă de Zelenski a decis recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.
UPDATE ora 17.15: Șeful Executivului a făcut declarații comune cu omologul său, Denis Șmihal.
„În mod special, vreau să îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce privește decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internațional, nu mai există decât o singură limbă oficială, limba română”, a spus Ciolacu.
„Consider că această invenție a Federației Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean, a dus la o îndepărtare a unei nedreptăți. Sunt ferm convins că împreună, în continuare, vom conlucra cum am conlucrat și în ceea ce priveşte tranzitul și exporturile grânelor din Ucraina și pentru a modifica legislația în ceea ce priveşte drepturile minorităților, acestea fiind în oglindă toate drepturile pe care le au ucrainenii în România vor fi regăsite și în legislația din Ucraina, astfel încât toți românii de origine română care trăiesc în Ucraina să aibă aceleași drepturi”, a adăugat el.
Ciolacu s-a mai întâlnit în capitala Ucrainei și cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Știrea inițială: Premierul Marcel Ciolacu participă miercuri, 18 octombrie, la prima ședință comună a guvernelor României și Ucrainei, iar pe agenda discuțiilor se numără două obiective, promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale, a anunțat Guvernul de la București.
La ședința comună mai participă vicepremierul Marian Neașcu, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul economiei, Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
De asemenea, Ciolacu se va vedea la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu omologul Denis Șmihal, alături de care va susține declarații de presă, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.
„Vizita la Kiev are două obiective clare. Promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante, care să pună bazele unei colaborări mai aplicate în mai multe sectoare. Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung pentru că avem capacitatea de a deveni un centru de suport logistic pentru reconstrucția acestei țări”, a spus șeful Executivului.
Vizita în Ucraina a premierului Ciolacu are loc la 8 zile după ce Volodimir Zelenski a venit pentru prima oară la București de la începutul războiului declanșat de Rusia.
„Drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă”
Zilele trecute, șeful Guvernului a anunțat că s-a ajuns la o înțelegere de principiu cu Ucraina privind drepturile românilor din ţara condusă de Zelenski, fără să ofere mai multe detalii.
„Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. Cu certitudine, de la Kiev o să fac un anunţ şi eu, şi primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români de etnie română care participă la războiul din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu, la Prima News.
El a adăugat că există înţelegere din partea ucraineană şi că sunt deja drafturi pregătite.