Tatăl unei fete care și-a pierdut viața în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova, a fost audiat marți seară de către polițiști. El a declarat, pentru Digi24, că nu știa că fiica sa se afla în pensiune și a aflat de la soție de tragedia și a fost îndrumat să meargă la poliție.
„Nu ne așteptam la așa ceva. Nu știam de posibilitatea de petrecere a timpului liber al fetei în locația respectivă. Sunt tatăl unei fete decedate. Am dat declarație dacă știu mai multe: ce s-a întâmplat în timpul nopții sau dimineții. Eu am fost sunat de soție la prânz, că nu mai răspunde fata și să venim încoace, că e posibil să fie printre victime”, a declarat bărbatul.
El a explica că a înțeles de la polițiști că fata sa se numără printre persoanele ucise de incendiu, dar așteaptă scoaterea tuturor cadavrelor și o confirmare în baza probelor ADN.
Un incendiu violent a izbucnit, în dimineața de marți, 26 decembrie, la pensiunea Ferma Dacilor din localitatea prahoveană Tohani. Șase persoane au decedat, fiind găsite carbonizate, și alte două persoane au fost rănite ușor. Alte două persoane sunt date în continuare dispărute, iar pompierii vor continua căutările în cursul nopții.
Pensiunea funcționa din 2013 deși nu avea nici autorizație de construcție, ci doar un certificat de edificare a contrucțiilor emis în 2020, și nici autorizație de siguranță la incendiu.
ISU Prahova a precizat marți că la Ferma Dacilor a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente.
În prezent sunt deschise două dosare penale: unul privind incendiul și unul, redeschis marți de DNA după ce a fost clasat în martie, privind funcționarea pensiunii.
Proprietar al pensiunii Ferma Dacilor este Cornel Dinicu, un bărbat acuzat de legături cu lumea interlopă, implicat în afacerea „Portbagajul” și urmărit de SIE până în Sierra Leone. Potrivit unui interviu acordat de Dinicu pentru publicația locală Observatorul prahovean, el a vrut inițial să facă o fermă cu produse bio pentru propria familie.
De la un „proiect pentru familie”, Ferma Dacilor a devenit, pe parcursul a zece ani, un complex cu spații de cazare construite pe un teren de 40 de hectare din județul Prahova.