Medicul român care a găsit soluția prin care cei mici să nu mai facă mofturi la rutina zilnică: „Spre deosebire de cei din alte generații, copiii de astăzi trebuie convinși, pentru că au o voce. Iar asta e minunat”

acum 1 an 26

Alina Androne, 30 de ani, este medic și „mamă de copii deștepți”. Pentru ei a gândit aplicația Rutinel, un calendar interactiv al activităților zilnice pentru copiii între 3 și 5 ani, scrie Școala 9, în cadrul campaniei ALT-Școala 9, susținută de BRD. 


Soluția Alinei a câștigat premiul cel mare la acceleratorul „Innovators for children”, care susține start-up-urile ce contribuie, prin inovația lor, la bunăstarea copiilor și adolescenților.


„Sunt medic și mamă de copii deștepți care m-au împins cu forța să-l cresc pe Rutinel. Este născut inițial din propria mea nevoie”, se prezintă Alina Androne. De la începutul anului, a lansat un joc care îi ajută pe părinți și pe copii să se conecteze și când fac cele mai banale activități zilnice.


Fără să facă publicitate, Alina a reușit să vândă deja 300 de jocuri Rutinel, dar are în continuare planuri ca micul ei business de mamă aflată în concediu de creștere a copilului să se dezvolte. Așa că s-a înscris la competiția „Innovators for Children”, a ajuns în finală și a și câștigat finanțarea de 5.000 de euro și o campanie integrată de comunicare.


„Astăzi, copiii trebuie convinși”


Alina a avut ideea în ianuarie anul acesta și s-a pus pe treabă. Întâi și-a făcut o documentare minuțioasă să vadă dacă și alți părinți au nevoie de așa ceva. „Părinții de astăzi, 75% dintre ei, conform unui studiu recent din 2021, consideră că au arhisuficiente resurse de informare și sunt mulțumiți cu deciziile luate pentru creșterea propriului copil. Cu toate astea, e o diferență majoră între copiii de ieri și copiii de astăzi. Astăzi, copiii trebuie convinși, pentru că au o voce, iar asta e minunat”, a fost problema identificată.


Cu alte cuvinte, un simplu spălat pe cap poate deveni o adevărată dramă familială. „Se nasc foarte multe lupte de putere între părinte și copil, mai ales în cadrul activităților de îngrijire: spălat pe dinți, îmbrăcat, toate chestiile astea care sunt extrem de plictisitoare și nu reprezintă niciun interes pentru copil, părintele resimte ca fiind foarte greu să îl convingă, să îi câștige cooperarea în activitățile astea”, explică Alina.


Soluția ei aici intervine. Rutinel este practic un calendar interactiv al rutinei pentru copiii mici între 3 și 5 ani, un program vizual, personalizabil, cu 24 de ilustrații cu activitățile de îngrijire de peste zi.


„Părintele împreună cu copilul așază pe suport, își planifică ordinea lor și în următoarea zi copilul le parcurge și pe parcurs ce le face întoarce cartonașul și le bifează. Și așa vede întotdeauna ce a făcut, ce mai are de făcut, știe de dimineață că diseară trebuie să se spele pe cap și nu mai apar discuțiile atunci”, oferă un ghidaj Alina.


„Un moment de conectare seară de seară”


De ce a ales categoria 3-5 ani? Pentru că atunci începe să se individualizeze eul la copii, când descoperă că au o opinie și și-o exprimă ferm. Când părintele și copilul planifică împreună ziua următoare, pot avea un moment veritabil de conectare.


„Chiar scrie pe produs pe spatele jocului: în fiecare seară ia Rutinelul și stabilește programul împreună cu copilul tău pentru ziua următoare. Acolo deja există un moment de conectare seară de seară. Chiar dacă poate nu-și va aminti cum se spăla pe dinți, cu siguranță își va aminti cum seară de seară avea un moment de conectare cu părintele lui, în care se simte important, auzit și iubit de cea mai importantă persoană din viața lui”, mai spune Alina.


Mi-a spus o mamă că ea vede produsul ăsta util pentru copii, ok!, dar ce util e pentru tată când are ea treabă pentru că lasă acolo totul, uite ce ai de făcut cu copilul, trebuie să-l speli pe dinți, să-l îmbraci, să-i dai micul dejun și tăticul știe exact și nu o mai sună pe mami dintr-un minut în altul: dar ce fac acum?, ce urmează să fac?


Alina Androne, antreprenoare „Innovators for Children”:

Copilul ei, primul quality tester


Primul tester al aplicației a fost chiar băiețelul ei mai mare, care avea 3 ani și jumătate în momentul în care au primit prima formă a cartonașelor. „I-am spus: mami, fă orice și rupe-l! Și până în momentul în care copilul meu nu a reușit să-l rupă, nu l-am lansat. Eu când am foarte multe comenzi într-o zi, spre exemplu, el vine cumva către mine și ne jucăm de-a curieratul, ne jucăm de-a ambalatul, de-a coletatul, de-a livratul, pentru el totul este o joacă, eu îmi fac și treaba, dar în același timp ne și conectăm”.


Își amintește când uneori se juca cu băiețelul ei, dar nu reușea să fie cu adevărat atentă la ce făcea și atunci băiețelul ei îi lua fața în palme ca s-o aducă în acel moment. „Problema pe care o văd eu nu este neapărat la lipsa de conectare, ci la inabilitatea de deconectare. Pare același lucru, dar sunt destul de diferite. Problema noastră nu este că nu putem să stăm cu copiii noștri, ci că nu putem sta cu ei fără orice altceva pe lângă. Să dăm la o parte serviciul, treaba casnică, să ne golim mintea. Rutinel oferă cadrul de conectare între părinte și copil, la cele mai banale activități”.


Cu banii de la „Innovators” și tot sprijinul de la mentori, Alina vrea să-l ducă pe Rutinel în etapa următoare. „Avem de gând de la anul să extindem către magazine online, să externalizăm un pic acest proces ca noi să ne putem concentra să dezvoltăm această componentă socială și să venim spre copiii cu tulburări de neurodezvoltare”.


Apoi, în 2025, vrea să pună această planificare și într-o aplicație, pentru copiii mai mari. 


Innovators for Children” este o inițiativă  organizată de Impact Hub Bucharest alături de partenerul său strategic BRD Groupe Société Générale. Anul acesta s-au înscris în competiție 74 de aplicații din toată țara. Zece echipe au ajuns în finală și au fost sprijinite de mentori în procesul de transformare și dezvoltare a soluțiilor propuse. Școala 9 va prezenta, săptămânal, în cadrul campaniei ALT-Școala, susținută de BRD, povestea a șapte dintre ele, start-up-uri care au luat parte și la pitch-ul final. 


Sursa: https://www.libertatea.ro/scoala9/medicul-roman-care-a-gasit-solutia-prin-care-copiii-mici-sa-nu-mai-faca-mofturi-la-rutina-zilnica-cand-nu-i-cresti-cu-frica-cum-ii-faci-sa-te-asculte-4733688

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.