La 22 de ani de la trecerea la moneda euro, milioane de bancnote şi monede vechi nu au fost încă schimbate. O parte din aceşti bani pot fi suveniruri pe care turiștii le-au luat cu ei acasă, iar o altă parte sunt păstraţi de colecţionari şi de nostalgici, scrie Deutsche Welle.
Cealaltă parte a acestora probabil au fost uitați.
În magazine nu se mai poate plăti cu mărci germane, însă vechea monedă poate fi oricând schimbată în euro la bancă.
De la începutul anului 2002, marca germană nu mai este mijloc legal de plată. Dar din cele 162,3 miliarde de mărci care se aflau atunci în circulaţie, 7,5 la sută nu au fost niciodată schimbate.
Potrivit băncii centrale Bundesbank, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut se mai aflau în circulaţie 12,24 de miliarde de mărci germane, 5,68 de miliarde în bancnote şi 6,56 de miliarde în monede. Dacă aceşti bani s-ar schimba, ei ar însuma valoarea de 6,26 miliarde de euro.
Este o sumă considerabilă chiar şi pentru cea mai mare economie naţională din Europa. Mai ales în timpuri în care guvernul are urgentă nevoie de bani pentru a finanţa proiecte importante de infrastructură, trecerea la energie verde sau modernizarea căilor ferate.
Chiar dacă marca îşi face doar treptat drum înapoi spre Bundesbank, economiştii nu-şi fac griji în privinţa banilor care lipsesc.
Oricine are bancnote sau monede, le poate schimba la orice filială a Bundesbank. Şi, într-adevăr, în fiecare an sunt schimbate cantităţi mari de bani.
Cursul valutar este fix: 1 euro = 1,95583 mărci, şi nu se percepe comision.
Anul trecut, peste 90.000 de persoane au venit la banca emitentă, obţinând în schimbul a 53 de milioane de mărci 27 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere comparativ cu anul anterior.