Proiectul de lege îi oferea Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA) dreptul de a înființa firme, de a face filaje, interceptări și percheziții, a dezvăluit miercuri G4Media într-un articol în care prezenta planurile MApN. Vineri, Ministerul Apărării a anunțat într-un comunicat de presă, că retrage proiectul „ca urmare a observațiilor primite”.
„Ministerul Apărării Naționale va rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale, în scopul elaborării unor acte normative care să corespundă nevoilor de adaptare la provocările din mediul de securitate”, argumentează Ministerul Apărării în comunicatul în care anunță retragerea proiectului.
G4Media a scris în 25 octombrie că proiectul prevedea că DGIA va rămâne în subordinea ministrului Apărării, dar pe lângă finanțarea de la buget va putea atrage fonduri din „alte surse legal constituite”, ceea ce înseamnă că va putea înființa societăți comerciale la care să fie acționar, dat fiind că va avea personalitate juridică.
De asemenea, leagea confera DGIA capacitatea de a angaja civili, în special cei specializați în IT, în condițiile în care noua lege prevede responsabilități clare în domeniile securității și apărării cibernetice.
Instituția urma să creeze trei noi funcții de conducere, mai exact un prim-adjunct și doi adjuncți ai directorului general. Legea conferea ministrul Apărării puterea de a numi și directorul DGIA. În baza actualei legi, ministrul are abilitatea doar de numire. Ca și în actuala lege, pentru numire era nevoie de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Ministerul Apărării Naționale a decis acum retragerea proiectului de lege de pe fluxul de avizare interinstituțională.