Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a verificat pensiunea Ferma Dacilor, în momentul în care a clasificat spațiul de cazare la o stea, dar nu avea atributul legal de a solicita alt tip de documente, cum ar fi autorizația de construcție, certificatul de urbanism sau autorizația de securitate la incendiu, emiterea și verificarea acestora fiind în competența primăriei comunei Gura Vadului și a ISU Prahova, transmite instituția miercuri într-un comunicat de presă.
Potrivit precizărilor ministerului, societatea care administra pensiunea a depus, pe 6 martie 2017, un dosar pentru autorizarea unor camere de închiriat categoria 3 stele și a unui restaurant pensiune categoria 2 stele.
După verificare documentelor, instituția a emis o autorizație de clasificare provizorie, în 27 martie 2017, dar la vizita echipei de control pe teren, din data de 12 aprilie 2017, „au fost constatatate mai multe aspecte neconforme și a fost întocmită o notă de clasificare, prin care au fost dispuse o serie de măsuri de remediere, cu termen de 7 zile”. Ferma Dacilor nu a respectat aceste termen, motiv petru care dosarul a fost clasat.
Societatea a reluat procedura, iar în 28 decembrie 2017, a fost depus un alt dosar cu solicitarea clasificarii unor camere de închiriat categoria 1 stea. „În data de 9 ianuarie 2018 a fost emisă un nou act de clasificare provizorie, iar în data de 28 martie 2018 a fost făcuta vizita în teren de către o echipa și apoi emis certificatul de clasificare 31496/27.04.2018 pentru tipul de structura Camere de închiriat categoria 1 stea, pentru 14 spații de cazare cuprinzând 28 locuri”, transmite Ministerul Economiei și Turismului.
Cu toate acestea, instituția subliniază că „procedura de clasificare nu semnifică însă că operatorul economic poate eluda toți ceilalți pași legali, necesari obținerii autorizației de funcționare”.
Pensiunea funcționa din 2013, deși nu avea autorizație de construcție, ci doar un certificat de edificare a construcțiilor emis în 2020, și nici autorizație de siguranță la incendiu. ISU Prahova a precizat marți că la Ferma Dacilor a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente.
În privința acestor documente, Ministerul Economiei și Turismului subliniază că „nu avea atributul de a solicita alt tip de documente, cum ar fi autorizația de construcție, certificatul de urbanism sau autorizația de securitate la incendiu, emiterea și verificarea acestora fiind în competența primăriei comunei Gura Vadului și a ISU Prahova.”
Secretarul de stat Raed Arafat a dispus înlocuirea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, Răzvan Șandru, și trimiterea unei echipe de control care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Prahova, ca urmare a incendiului de la Ferma Dacilor din Tohani.
În prezent sunt deschise două dosare penale: unul privind incendiul și unul redeschis marți de DNA după ce a fost clasat în martie, privind funcționarea pensiunii.
Proprietar al pensiunii Ferma Dacilor este Cornel Dinicu, un bărbat acuzat de legături cu lumea interlopă, implicat în afacerea „Portbagajul” și urmărit de SIE până în Sierra Leone.
Șapte persoane au fost găsite carbonizate de către pompieri după incendiul de la Ferma Dacilor. La peste 36 de ore de la incendiu, o persoană este în continuare dată dispărută.