Ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă, 6 ianuarie, la Digi 24, că ministrul PNL de Finanțe, Marcel Boloş, trebuie să facă demersurile necesare pentru deblocarea angajărilor din spitale, după ce Sanitas a anunțat că 19 spitale din București vor intra în grevă în februarie din cauza lipsei personalului medical și, implicit, a suprasolicitării medicilor și asistentelor.
„Încă de la mijlocul anului trecut, atât Ministerul Sănătăţii pentru spitalele din subordine cât şi Mnisterul Dezvoltării, pentru spitalele din subordinea autorităţilor locale (n.red. spitalele ASSMB), sunt circa 300 la autorităţile locale, am făcut memorandumuri pentru deblocarea şi scoaterea la concurs a acestor posturi, din păcate aceste memorandumuri nu au fost la avizate la Ministerul de Finanţe”, a spus ministrul Alexandru Rafila, cu referire la ministerul condus de Marcel Boloș, potrivit news.ro.
Ministrul Sănătății a adăugat că știe că există o problemă legată de deficitul bugetar, „dar sper să putem să depăşim acest moment neplăcut, din mai multe motive”.
„Din ceea ce am discutat cu domnul prim-ministru, în săptămâna care vine atât memorandumul de la Ministerul Sănătăţii cât şi memorandumul de la Ministerul Dezvoltării pentru spitalele de la autorităţile locale inclusiv municipiul Bucureşti vor fi deblocate şi vor fi semnate, aprobate şi imediat unităţile sanitare pot organiza concurs”, a afirmat Rafila.
El a mai spus că ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, al cărui minister nu a avizat memorandumurile care pot debloca situația angajărilor din spitale, a înțeles situația.
„Eu cred că domnul ministru Boloş acum a înţeles situaţia pe de-a-ntregul. A fost o lipsă de informare legată şi de numărul total de medici din sistemul de sănătate sunt 55.000 şi mai trebuie să angajăm, pentru că sunt specialităţi deficitare”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Rafila a mai precizat că s-a discutat inclusiv posibilitatea măririlor salariale la personalul TESA, în primul trimestru al acestui an, doar că TESA se referă la domeniile tehnice, economice și administrative și nu include personalul medical, adică asistentele medicale.
Grevă generală în 19 spitale din București luna viitoare
Viorel Huşanu, preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, a declarat vineri, 5 ianuarie, pentru Agerpres, că în februarie urmează o grevă generală în cele 19 spitale din București care aparțin ASSMB. Motivul este blocarea angajărilor la stat de anul trecut, inclusiv în spitale, ceea ce s-a tradus prin lipsa personalului și, implicit, suprasolicitarea medicilor rămași.
Spitalul Colțea, Spitalul Sfânta Maria, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Filantropia, Spitalul Victor Babeș, Spitalul Gomoiu și Spitalul Malaxa sunt câteva dintre cele 19 spitale bucureștene gestionate de ASSMB care urmează să intre în grevă generală.
Colegiul Medicilor din București, apel la Ministerul de Finanțe
Colegiul Medicilor din Bucureşti a transmis sâmbătă, 6 ianuarie, că sprijină demersurile iniţiate de Ministerul Sănătăţii, condus de Alexandru Rafila, pentru deblocarea posturilor în sănătate și cere ministerului condus de Marcel Boloș să aprobe memorandumul care permite deblocarea angajărilor.
Colegiul Medicilor din București a precizat că angajările în sistemul public de sănătate au fost îngheţate la jumătatea anului trecut, iar memorandumurile pentru deblocarea situației nu au fost avizate de Ministerul Finanţelor, „cu toate că era singura posibilitate de deblocare a acestora”.
„Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, care trebuie să lucreze de multe ori suplimentar, ceea ce poate duce chiar la epuizarea fizică şi la afectarea calităţii actului medical acordat pacienţilor sau întârzieri în acordarea asistenţei medicale”, a mai transmis Colegiul Medicilor din București.
Situație gravă la Gomoiu: Camera de Gardă, în pericol să fie închisă
Directorul medical al Spitalului Clinic de Copii Victor Gomoiu din București, Costel Vlad, a declarat că, din cauza lipsei asistentelor, generată de blocarea angajărilor, există riscul ca spitalul să își suspende activitatea în orice sector, inclusiv în Camera de gardă.
Medicul a spus că, din mai 2023, adică de când au fost blocate angajările în sistemul medical, conducerea nu a mai putut organiza concursuri de ocupare a posturilor, ceea ce a dus la deficit de personal. „Pacientul de la Gardă simte cel mai tare lipsa de oameni. Concret, se poate întâmpla şi de fapt s-a întâmplat ca cei 120-200 de pacienţi care se prezintă la Camera de gardă într-o zi să poată să fie îngrijiţi de o singură asistentă, ceea ce este foarte puţin”, a mai afirmat Costel Vlad.
Un semnal de alarmă similar a fost transmis și de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), care a spus că există riscul să se închidă Camera de Gardă de la Gomoiu.