Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, conduce clasamentul încrederii în personalități publice, urmat de Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, și Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, în timp ce Klaus Iohannis și Gabriela Firea domină topul celor mai cunoscute figuri publice, potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro.
Mircea Geoană se clasează pe primul loc în clasamentul încrederii cu 36,3% încredere multă și foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat de Laura Codruța Kovesi cu 34,3% încredere multă și foarte multă și Emil Boc cu 32,4%.
Clasamentul este continuat de premierul Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 25,3%, Diana Șoșoacă cu 22,7%, Gabriela Firea cu 21,4% și George Simion cu 20,7%.
Președintele Klaus Iohannis se mai bucură de încrederea a puțin peste 16,2% dintre respondenți.
„Datele atrag atenția prin două elemente: faptul că ocupanții primelor trei locuri nu sunt actori activi în politica națională, dar performează în domeniile lor de activitate și nivelul de încredere în Diana Șoșoacă peste așteptări, ceea ce arată existența unor segmente din populație care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulțumire profundă”, a declarat Remus Stefureac, director INSCOP Research.
Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenți declarând că au auzit de el. Șeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94,6%, Diana Șoșoacă cu 93,8%, Emil Boc cu 93,7%, Mircea Geoană cu 92,2% și Marcel Ciolacu cu 92%.
De asemenea, 86,5% dintre cei intervievați spun că au auzit de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, 83,8% de liderul liberal Nicolae Ciucă și 81.4% de liderul AUR George Simion. Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41,6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34,3%.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane, în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.