Nawa Raj Pokharel, consulul onorific al Nepalului în România, și-a anunțat, joi, demisia, într-o postare pe Facebook. Decizia vine după o anchetă a Ambasadei Nepalului din Germania privind taxele percepute la București pentru schimbarea pașapoartelor expirate și publicarea rezultatului în presa de la Kathmandu.
„Această informație îi va face fericiți pe unii, dar pe alții ar putea să-i întristeze”, scrie Nawa Raj Pokharel în mesajul prin care își anunță demisia din poziția de consul onorific în România.
El își motivează gestul prin faptul că o publicație din Nepal i-a adus acuzații „fără temei, fabricate și grave” în legătură cu taxele aplicate la procedurile de reînnoire a pașapoartelor.
Am demisionat din funcția de consul onorific neremunerat pe criterii de moralitate, deoarece este un act descurajator și insultător la adresa demnității și onoarei mele personale.
Nawa Raj Pokharel, consul onorific al Nepalului:
Taxe duble pentru pașapoarte
Articolul la care face referire Pokharel a fost publicat de ziarul online Nepal Khabar pe 15 octombrie și prezintă o scrisoare adresată de Ambasada Nepalului din Germania către consulul de la București prin care i se solicită să nu mai perceapă taxe suplimentare de mai mult de 5 euro pentru eliberarea unui pașaport.
Ancheta ambasadei din Germania, care asigură serviciile pentru cetățenii nepalezi din România, a fost declanșată după ce mai multe persoane au sesizat autoritățile că sunt taxate suplimentar pentru eliberarea documentelor.
Potrivit rezultatelor anchetei, Nawa Raj Pokharel obișnuia să perceapă 250 de euro de persoană pentru reînnoirea pașaportului, în timp ce doar 120 de euro trebuiau vărsați către fondurile guvernamentale, scriu jurnaliștii din Nepal.
<strong>La acest tarif, a schimbat pașapoartele a peste 500 de nepalezi care muncesc în România, ceea ce i-ar fi adus un beneficiu personal de 65.000 de euro, conform calculelor Nepal Khabar.</strong>
În urma protestelor conaționalilor, consulul ar fi redus tarifele în ultimele luni, la 150 de euro pe pașaport. 20 de euro în plus erau taxa de serviciu, iar câte 10 euro ajungeau în conturile unei fundații prezidate de Pokharel. 8.000 de euro ar fi ajuns la fundație, doar la ultima eliberare de documente.
Scrisoarea secretă
Înainte de a demisiona, Nawa Raj Pokharel, care spune că se află de 40 de ani în România, a amenințat ziarul pentru că a publicat scrisoarea de la ambasadă, despre care a spus că este secretă. „Scrii ce primești fără să înțelegi nimic”, i-a transmis el autorului articolului la telefon. „Cum ai avut acces la corespondența pe care mi-a trimis-o în secret ambasada?”.
Potrivit jurnaliștilor din Nepal, consulul onorific nu a negat informațiile, dar a spus că banii încasați în plus reprezintă taxe pentru servicii.
„Ia mită în Kathmandu” în conturile apropiaților
Publicația nepaleză a continuat dezvăluirile despre consulul de la București într-un nou articol, joi, 19 octombrie. De această dată, Nawa Raj Pokharel este acuzat că „ia mită în Kathmandu” pentru a transmis cererile de angajare către operatorii din Nepal. Banii fiind încasați în conturile unor apropiați.
Potrivit documentelor invocate de jurnaliștii nepalezi, consulul de la București ar fi taxat dublu emiterea unei cereri de angajare pentru 120 de muncitori din Nepal.
Conform procedurii, consulul onorific transmite cererile angajatorilor avizate de autoritățile române către ambasada din Germania. Acestea ajung ulterior la operatorii de forță de muncă din Nepal.
Unii dintre operatori susțin că Pokharel a hărțuit oameni de afaceri și muncitori prin amânarea transmiterii documentelor până la încasarea unor sume de bani, notează Nepal Baghar.
<strong>Jurnaliștii subliniază că cei care plăteau în cele din urmă erau tot muncitorii, ale căror taxe creșteau, iar, în unele cazuri, angajatorii din România le imputau sumele cheltuite.</strong>
Nawa Raj Pokharel neagă acuzațiile
Consulul a negat acuzațiile și a spus pentru publicația nepaleză că a luat bani doar pentru taxele guvernamentale și pentru cheltuielile legate de realizarea documentelor cerute.
„Trebuie pregătite multe documente pe hârtie. Trebuie să se aplice sigiliul Camerei de Comerț și 20 la sută taxa consulatului. Asta este suma pe care am luat-o”, a declarat Nawa Raj Pokharel.
Peste 10.000 de nepalezi, contracte de muncă în România
În ultimii ani, România a devenit principala destinație din Europa pentru muncitorii din Nepal. Statisticile arată că, începând cu 2021, aproximativ 10.000 de nepalezi au ajuns cu contract de muncă în țară.
Aceștia plătesc mii de euro către operatorii din Nepal pentru a obține un contract în România, iar de multe ori sunt prinși într-o spirală de abuzuri, după cum a arătat o investigație Libertatea.
Ziarul a cerut un punct de vedere din partea lui Nawa Raj Pokharel. Până la momentul publicării articolului, nu am primit niciun răspuns.