În ultima săptămână, Centrul de control al misiunii Astrobotic a urmărit traiectoria modulului spațial Peregrine, iar ultimele date cu privire la traiectoria acestuia arată că, cel mai probabil, acesta va arde în atmosfera Pământului.
„Cea mai recentă evaluare a noastră arată acum că nava spațială se află pe o traiectorie spre Pământ, unde probabil va arde în atmosfera terestră. Echipa evaluează în prezent opțiunile și vom actualiza informațiile de îndată ce vom putea.”, a transmis compania creatoare Astrobotic, sâmbătă.
Nava spațială a suferit o pierdere „critică" de propulsie din cauza unei scurgeri de combustibil, potrivit companiei.
Scurgerea din propulsoare a încetinit considerabil până în punctul în care nu mai reprezintă prioritatea principală a echipei, a mai spus compania.
„Vă reamintim că o aterizare ușoară pe Lună nu este posibilă. Acum operăm în spațiu de 5 zile și 8 ore și ne aflăm la aproximativ 390.000 de kilometri de Pământ.”, potrivit comunicatului.
Astrobotic Technology, compania care a dezvoltat prima sondă lunară lansată din Statele Unite în ultimele cinci decenii, a declarat că renunță la încercarea de a plasa nava sa spațială Peregrine pe Lună, la mai puțin de 24 de ore după ce vehiculul și-a luat zborul, pe 8 ianuarie.
La doar câteva ore după ce vehiculul a fost lansat din Florida spre Lună luni dimineață, Astrobotic a anunțat că misiunea este în pericol. Modulul lunar, botezat Peregrine, nu a reușit să se plaseze cu fața spre Soare, probabil din cauza unei probleme de propulsie, potrivit Astrobotic. Această orientare greșită a împiedicat nava spațială să își încarce bateriile.
Problema bateriei a fost rezolvată ulterior, dar Astrobotic nu a reușit să corecteze problema sistemului de propulsie al modulului de aterizare Peregrine.