Într-o sărbătoare ca aceasta, la Soborul Maicii Domnului, în a doua zi de Crăciun, credincioși cu miile au ajuns în Drăgănești-Vlașca, jud.Teleorman, mânați de o mare curiozitate, bucurie și emoție.
La primele ore ale dimineții, Mănăstirea Pantocrator devenise neîncăpătoare.
Scăldată în razele unui soare ce dădea semne că mai mult nu poate, oamenii nici n-au băgat de seamă, căci ceva minunat și mai luminos așteptau să vadă.
Din Mănăstirea Sfântul Pavel de pe Muntele Athos, Darurile Magilor nu au fost scoase decât de două ori.
Darurile Magilor au poposit pe meleaguri românești și au făcut din Nașterea lui Iisus un moment contemporat cu noi.
Unic în istoria creștinismului, evenimentul din zilele acestea capătă valențe noi.
Primind ”dovada”, românii se simt, pe undeva, mai aparte, căci lor nu li se va fi spus de către Iisus, asemenea ”necredinciosul” Toma, odinioară. ”M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, și au crezut”.
Ei au venit încredințați căci cu adevărat sunt Darurile cu care Magii au mers la Betleem, adică aur, smină și tămâie. Veniseră să I se închine pruncului Iisus la nașterea Sa.
La Sfânta Liturghie Arhiereasca de la Mănăstirea Pantocrator, din a doua zi de Crăciun, la Sărbătoarea Soborul Maicii Domnului, a oficiat și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
„Este afirmarea istorică a venirii fiului lui Dumnezeu pe Pământ. Este o mare bucurie. Ne simțim și noi contemporani cu magii. Având darurile aici, ne întărim credința. Ele ne ajută să percepem cum fiul lui Dumnezeu a intrat în istorie”, a spus ÎPS Teodosie.
Pe 27 decembrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan.
La mănăstire este de așteptat ca numărul foarte mare de vizitatori să crească încă și mai mult, mai cu seamă că închinarea la Sfintele Darurile se mai poate face doar până joi, la ora 15.00.
The post Moment istoric, la Mănăstirea Pantocrator. Soborul Maicii Domnului și Darurile Magilor appeared first on Cotidianul RO.