Biroul ONU pentru drepturile omului a îndemnat Iranul să oprească imediat aplicarea pedepsei cu moartea și să instituie un moratoriu asupra utilizării acesteia, scrie The Guardian.
ONU a criticat marți execuțiile unui tânăr de 17 ani și a unui tânăr de 22 de ani în Iran și a îndemnat Teheranul să înceteze imediat aplicarea pedepsei cu moartea.
Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că este tulburat de execuțiile care au avut loc vineri. „Execuția lui Hamidreza Azari, care a fost acuzat de crimă, este prima execuție raportată a unui presupus infractor minor în Iran în acest an”, a declarat purtătoarea de cuvânt Elizabeth Throssell într-un comunicat.
Aceasta a reamintit Teheranului obligația sa, în temeiul convențiilor internaționale, de a interzice condamnările la moarte pentru infracțiunile comise de persoane cu vârsta sub 18 ani.
„Suntem, de asemenea, tulburați de execuția, în aceeași zi, a lui Milad Zohrevand, în vârstă de 22 de ani - a opta persoană executată în contextul protestelor din septembrie 2022”, a declarat Throssell.
„Informațiile disponibile indică faptul că procesul său nu a respectat cerințele de bază pentru un proces echitabil în conformitate cu legislația internațională privind drepturile omului. Există, de asemenea, relatări îngrijorătoare potrivit cărora părinții lui Zohrevand au fost arestați după execuția sa”, a mai spus oficiala ONU.
„Deplângem execuțiile”, a concluzionat ea.
Protestele din septembrie 2022 au fost declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini, o tânără iraniană de origine kurdă. Ea fusese arestată la Teheran pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict impus femeilor.
Ulterior, Iranul a lansat o represiune de amploare pentru a sufoca protestele, în urma căreia sute de oameni au fost uciși și șii de persoane arestate, potrivit organizațiilor de apărare a drepturilor.
Throssell a declarat că Iranul se numără printre țările cu cele mai multe condamnări la moarte, în special pentru infracțiuni legate de droguri, și că minoritățile primesc în mod disproporționat astfel de sentințe.
Ea a îndemnat Iranul să oprească imediat aplicarea pedepsei cu moartea și să instituie un moratoriu asupra utilizării acesteia.
Până atunci, pedeapsa cu moartea poate fi impusă doar pentru cele mai grave infracțiuni: cele de o gravitate extremă care au ca rezultat intenționat și direct moartea, a declarat Throssell.
„De asemenea, solicităm guvernului să înceteze să mai folosească procedurile penale pentru a pedepsi activiștii politici și alte persoane pentru că și-au exercitat drepturile la libertatea de exprimare și la întruniri pașnice”, a adăugat ea.
Cel puțin 582 de persoane au fost executate în Iran anul trecut, cel mai mare număr din 2015 încoace și cu mult peste cele 333 de execuții înregistrate în 2021, au declarat IHR și grupul „Împreună împotriva pedepsei cu moartea”, cu sediul la Paris, într-un raport comun din aprilie.