Rețeta de mucenicii moldovenești, deși provine din regiunea Moldovei, a fost adoptată peste tot în restul țării. Mucenicii sunt foarte gustoși și au o istorie cu mare încărcătură spirituală. Mucenicii se mai numesc, în funcție de regiune, fie brăduleți, optari sau sfinţişori şi sunt un preparat tradiţional, cu o bogată istorie şi încărcătură spirituală.
Mucenicii moldoveneşti, pufoşi, rumeniţi în cuptor, bine însiropaţi cu miere şi plini de nucă sunt nelipsiţi în fiecare an de pe mesele românilor.
Sărbătoarea închinată mucenicilor are loc în fiecare an pe data de 9 martie. Ea își are originile în timpuri îndepărtate și are legătura cu începutul anului agrar. Odată cu această dată sunt rememorați și cei 40 de mucenici din Sevastia. Aceștia au trăit în perioada împăratului roman Licinius.
Ei au ajuns să fie martirizați după ce au refuzat să renunțe la creștinism. De la ei au apărut mucenicii pe care goscodinele ...