Programul Artemis al NASA, care își propune să trimită astronauți pe Lună în acest deceniu, pe fondul unui nou impuls internațional pentru explorarea Lunii, se confruntă cu unele întârzieri mari, a anunțat agenția spațială, scrie CNN.
Misiunea Artemis III, planificată să atingă etapa crucială de a aduce oameni pe Lună pentru prima dată de la programul Apollo, nu va decola cel puțin până în septembrie 2026, au declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, oficiali ai NASA. Călătoria fusese programată anterior pentru anul 2025.
Printre principalele motive ale întârzierii se numără perspectivele SpaceX pentru dezvoltarea Starship, sistemul gigantic de rachete și nave spațiale care ar trebui să transporte astronauții de pe orbita lunară la polul sud al Lunii. Două zboruri de testare Starship în 2023 s-au încheiat cu explozii.
SpaceX are un drum lung de parcurs în dezvoltarea modulului său de aterizare pe Lună.
Chiar și după ce Starship își va demonstra capacitatea de a ajunge în siguranță pe orbita Pământului, compania trebuie să găsească o modalitate de a obține suficient combustibil pentru a ajunge pe Lună, o performanță care ar trebui să implice cel puțin 10 zboruri de realimentare.
„Trebuie să fim realiști. (…) Ne uităm la progresul navei noastre spațiale și la nevoia de transfer de propulsie, la nevoia de numeroase aterizări", a declarat marți Jim Free, administrator asociat al NASA, în fața jurnaliștilor.
Jessica Jensen, vicepreședinte al operațiunilor și integrării clienților SpaceX, a declarat că SpaceX ar putea fi gata și să primească aprobările de reglementare necesare pentru cel de-al treilea zbor de testare al Starship până în februarie.
Oficialii NASA au adăugat că se așteaptă, de asemenea, la întârzieri în ceea ce privește ingineria costumelor spațiale pe care le vor purta astronauții în timp ce se vor afla pe suprafața Lunii.
Agenția spațială a încheiat parteneriate cu patru companii pentru a dezvolta module de aterizare care pot transporta instrumente științifice și alte încărcături pe Lună, iar primul dintre aceste module de lansare, Astrobotic Peregrine, <a href="https://www.libertatea.ro/stiri/modul-lunar-peregrine-nasa-decolat-succes-florida-spre-luna-4768463">a eșuat la câteva ore după ce și-a luat zborul luni.</a>
Compania evaluează în prezent modul în care va dispune de vehicul, deoarece acesta nu mai are combustibil în drumul său spre Lună.