Nehammer refuză din nou extinderea spațiului Schengen: „Austria are o poziție clară, nu poate avea loc”

acum 1 an 150

Cancelarul austriac Karl Nehammer i-a spus premierului Bulgariei, Nikolai Denkov, la Viena, că extinderea spațiului Schengen nu este posibilă acum pentru că sistemul Schengen este „stricat”, a relatat publicația VolksBlatt Austria.


În campania sa pentru aderarea țării sale la Schengen, premierul bulgar a primit marți, 24 octombrie, o respingere din partea cancelarului Karl Nehammer. „Austria are o poziție clară că, în prezent, o extindere a spațiului Schengen nu poate avea loc”, le-a declarat Nehammer jurnaliștilor, la finalul întâlnirii cu Denkov, la Viena.


Nehammer a lăsat să se înțeleagă că, înainte ca Austria să dea undă verde Bulgariei și României, trebuie eliminate controalele bilaterale la frontierele din spațiul Schengen și că este nevoie de o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE, de proceduri mai rapide și de acorduri de repatriere.


„Atunci presiunea va scădea, atunci vor fi retrase și controalele bilaterale la frontiere, apoi vom putea vorbi despre Schengen”, a declarat cancelarul. El a descris din nou sistemul Schengen ca fiind „stricat”, dar în același timp a subliniat că poziția austriacă nu este „o poziție împotriva Bulgariei sau României”.


Nehammer a lăudat totuși eforturile Bulgariei de a proteja frontiera externă a UE: „Este clar, din perspectiva austriacă, că noi, Austria, suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile, străduințele și, de asemenea, sacrificiile pe care polițiștii bulgari le fac atunci când vine vorba de protecția frontierelor Uniunii Europene și, de asemenea, ale Austriei”.


Cancelarul a mai spus că nu există „nicio îndoială” că un sistem fără controale la frontiere ar fi „mai eficient” din punct de vedere economic, dar a precizat că situația de securitate nu permite în acest moment să se pună capăt controalelor. Nehammer a făcut și o legătură cu amenințările teroriste, afirmând că migranții ilegali au intrat în Austria prin spațiul Schengen și că „nu se știe cu ce motive trec granița”.


Afirmațiile au fost făcute în contextul în care Austria s-a opus extinderii Schengen și la penultimul Consiliu JAI din 2023, care avut loc pe 19 octombrie, dar într-o discuție informală.


La rândul său, Denkov a subliniat că aderarea la Schengen pentru Bulgaria și România ar ajuta în lupta împotriva migrației și i-a prezentat lui Nehammer argumentele țării sale. Cu Bulgaria și România în spațiul Schengen, lupta împotriva migrației ilegale ar putea fi „mult mai eficientă”, a susținut premierul bulgar.


Istoricul blocării României la Schengen


Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.


Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.


Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii Spațiului Schengen.


Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.


Pe 19 octombrie, Ministerul de Interne a anunțat că punerea pe ordinea de zi a JAI a extinderii spaţiului Schengen cu România trebuie făcută doar când va fi „securizat sprijinul tuturor statelor membre UE”.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/nehammer-refuza-din-nou-extinderea-spatiului-schengen-austria-are-o-pozitie-clara-nu-poate-avea-loc-4699451

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.