Fostul preşedinte american Donald Trump a depus luni, 6 noiembrie, mărturie în procesul civil pentru fraudă intentat de procuratura statului New York şi nu a putut fi oprit de judecător să repete acuzaţiile la adresa sistemului judiciar, informează Agerpres preluând agenția germană de știri DPA.
Magnatul republican, favorit pentru o nouă nominalizare drept candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, este acuzat că şi-a supraestimat activele pentru a obţine credite bancare de sute de milioane de dolari în condiţii mai avantajoase.
Procuroarea Laetita James a adus dosarul în faţa instanţei după trei ani de anchetă. Trump este ultimul dintre acuzaţi care a depus mărturie.
Miercuri, urmează să fie audiată fiica sa Ivanka. Ea nu este parte în dosar, ci doar martor și a fost obligată de un judecător din New York să vină în fața instanței.
Judecătorul Arthur Engoron a aprobat în septembrie o procedură parţială mai rapidă împotriva lui Trump şi a celorlalţi inculpaţi, stabilind că din 2014 până în 2021 ei au supraevaluat cu 812 milioane de dolari activele în cauză, până la valoarea de 2,2 miliarde de dolari. Magistratul a ordonat anularea mai multor certificate de înregistrare ale Organizaţiei Trump şi a cerut lichidarea activelor şi închiderea firmelor afectate de către un administrator judiciar.
A rămas de judecat pedeapsa pentru Trump.
Procuratura cere o amendă de 250 de milioane de dolari şi interdicţia de a face afaceri în statul New York, unde se află majoritatea proprietăţilor imobiliare ale fostului preşedinte.
Cum s-a desfășurat procesul
În sala de judecată nu a fost permis accesul presei audiovizuale. Agenţiile de presă au relatat însă pe larg desfăşurarea audierii.
Donald Trump purta un costum albastru închis şi o cravată într-o nuanţă vie a aceleiaşi culori. Publicul şi reporterii au ocupat toate locurile disponibile, iar aprozii circulau pe culoarele dintre bănci pentru a verifica respectarea interdicţiei de a fotografia şi filma.
Răspunsurile lui Trump la întrebări au cuprins diatribe în care i-a acuzat pe procurori că sunt democraţi (în sensul de membri sau susţinători ai Partidului Democrat, n.r.) şi că îl urăsc.
El a susţinut că procesul este "nebunesc" şi a afirmat: "sunt sigur că judecătorul va lua o decizie împotriva mea, deoarece întotdeauna ia decizii împotriva mea".
Procurorul Kevin Wallace a adresat întrebările din partea procuraturii statului New York.
Trump a recunoscut sub jurământ că declaraţiile financiare ale organizaţiei sale au fost folosite pentru a determina băncile să acorde împrumuturi, iar uneori el personal a furnizat date pentru aceste declaraţii, pe baza valorii pe care o considera corespunzătoare.
Apărarea nu şi-a susţinut încă poziţia.
Judecătorul, nevoit să intervină de mai multe ori în timpul audierii lui Trump
Anterior în cursul procedurii, Engoron îi ceruse lui Trump să îşi limiteze răspunsurile la ceea ce ţine de întrebările primite, iar la un moment dat apreciase că acuzatul răspunde cu "un eseu".
Luni, judecătorul a intervenit de mai multe ori, iar în cele din urmă i s-a adresat lui Christopher Kise, avocatul lui Trump: "Domnule Kise, vă puteţi ţine clientul sub control? Aici nu e un miting politic. E o sală de judecată. Poate ar trebui să discutaţi cu el chiar acum".
Kise a cerut o discuţie privată cu clientul său, însă Engoron a respins solicitarea, argumentând că nu doreşte să îi lase să piardă vremea.
"Cred că fostul şi în curând noul şef al executivului înţelege regulile", a declarat avocatul. "Nu le respectă", a replicat judecătorul.
"Dacă nu puteţi să vă țineți sub control clientul, o voi face eu"
După o jumătate de oră, magistratul a dat semne că îşi pierde răbdarea şi l-a avertizat pe apărător: "Vă rog să îl ţineţi sub control dacă puteţi. Dacă nu puteţi, o voi face eu".
La un moment dat, doi avocaţi ai lui Trump erau în picioare şi vorbeau deodată, exprimându-şi dezacordul cu judecătorul în privinţa lungimii permise a răspusurilor. Engoron le-a cerut să ia loc.
Trump a afirmat că "este un proces foarte incorect; foarte, foarte, şi sper că publicul urmăreşte".
După o scurtă pauză, el a început să dea răspunsuri mai scurte, însă nu după mult timp s-a enervat, a ridicat tonul şi a arătat înspre procuror şi judecător, lansându-se într-o tiradă despre proces.
"El m-a numit escroc şi nu ştia nimic despre mine", a spus Trump despre Engoron. "Cred că e fraudulos. Cred că frauda este a instanţei, nu a mea", a susținut fostul președinte american.
Judecătorul s-a încruntat, iar Trump a continuat: "Aţi făcut ceva îngrozitor. Nu ştiţi nimic despre mine, o credeţi pe unealta politică de acolo (referire la Letitia James , n.r.) şi asta e o nenorocire".
Fostul preşedinte are de făcut faţă în lunile următoare şi mai multor procese penale, dar publicul nu va avea probabil ocazia să îl vadă cum depune mărturie. Engoron a permis pentru scurt timp accesul fotoreporterilor, însă doar înainte de începerea mărturiei.
Pe Trump îl așteaptă alte două procese la nivel federal
În două dosare penale federale, audierile nu vor fi televizate, după toate probabilităţile.
Unul va fi judecat în Washington, începând din martie anul viitor, pe baza anchetei procurorului special Jack Smith privind eforturile lui Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 pe care acesta le-a pierdut în faţa actualului preşedinte al SUA, democratul Joe Biden.
Celălalt, în statul Florida, este programat spre sfârşitul lui mai, procuror fiind tot Smith. Trump este acuzat că a gestionat ilegal documente secrete sensibile pentru securitatea naţională a Statelor Unite, pe care le-a dus la reşedinţa sa Mar-a-Lago, după ce şi-a încheiat mandatul la Casa Albă.
Fostul preşedinte este vizat de procese penale şi la nivelul a două state, New York şi Georgia.
Foto: Profimedia Images