Noul guvern polonez, criticat pentru schimbările dramatice impuse la instituțiile publice de presă: „Scopuri corecte, metode greșite”

acum 10 luni 65

Mulți observatori sunt de acord că televiziunea și radioul de stat din Polonia au nevoie de o reformă, după opt ani în care acestea au fost acuzate că au stat în slujba guvernului conservator. Dar mișcările bruște ale noului executiv au stârnit îngrijorare, inclusiv în rândul organizațiilor internaționale care apără drepturile jurnaliștilor, notează Reuters și publicația Notes from Poland.


Președintele polonez a criticat joi reforma instituțiilor media publice demarată de noul guvern al premierului liberal Donald Tusk, abia învestit. Andrzej Duda, un aliat al administrației conservatoare înlăturate de la putere de Tusk, a susținut că măsurile noului guvern sunt „anarhice”, semnalând astfel din primele zile că coabitarea care urmează va fi una dificilă.


Schimbările demarate de guvernul Tusk au fost într-adevăr dramatice. Noul executiv i-a demis pe actualii președinți ai TVP, Polskie Radio (radioul public) și PAP (agenția de presă de stat), precum și consiliile de supraveghere ale acestora. De asemenea, canalul public de știri TVP info a fost scos din emisie.


Guvernul a afirmat însă că această măsură a fost menită să restabilească imparțialitatea. Presa de stat, și în special TVP Info, a fost acuzată că a devenit canal de propagandă în timpul guvernului precedent al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), scrie Reuters.


Lucrurile au devenit clare marți seară, când Sejm-ul, camera inferioară a parlamentului, a adoptat o rezoluție prin care a cerut restabilirea ordinii legale la posturile publice de radio și televiziune, care au obligația de a fi neutre din punct de vedere politic.


„În timpul celor două legislaturi anterioare ale Sejm-ului, radioul și televiziunea publică și PAP au devenit exclusiv instituții media de partid care au îndeplinit sarcini de propagandă în favoarea guvernului și a taberei guvernamentale mai largi”, se arăta în justificarea rezoluției.


„În această situație, există o nevoie urgentă de a începe procesul de restabilire a ordinii constituționale în privința accesului cetățenilor la informații fiabile și al funcționării mass-mediei publice”, a precizat textul documentului adoptat cu voturile noii majorități.


Duda a declarat pentru postul privat Radio Zet că măsurile luate de guvern au ocolit procedurile parlamentare și au fost contrare Constituției. „Sunt acțiuni complet ilegale”, a spus el. „Aceasta este anarhie”, a adăugat șeful statului.


Proteste vehemente au venit evident de la PiS, membrii partidului protestând la începutul săptămânii la sediul televiziunii publice.


PiS a spus că rezoluția parlamentară nu a acordat guvernului puterea de a demite consiliile de conducere. Ministrul culturii a susținut, în replică, faptul că ministerul are drepturi de proprietate asupra companiilor de stat și chiar deține autoritatea asupra lor.


Organizațiile media internaționale trag un semnal de alarmă


Criticile nu au venit doar de la conservatori. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a denunțat ceea ce a numit o „intruziune”, notează Reuters.


„Presa publică nu aparține nici PiS, nici altui partid”, a subliniat Pavol Szalai, șeful biroului UE/Balcani al RSF. Organizația l-a îndemnat pe Tusk să adopte o legislație privind „independența mass-mediei publice și reducerea influenței politice în ceea ce privește supravegherea, finanțarea și numirea conducerii acestora”.


Institutul Internațional de Presă (IPI) a tras de asemenea un semnal de alarmă. „Demiterea bruscă de către noul guvern polonez a organismelor de supraveghere ale televiziunii publice TVP și ale agenției naționale de știri PAP riscă să creeze un precedent îngrijorător care trebuie corectat urgent prin noi reguli care să protejeze permanent independența acestor instituții”, a declarat IPI.


Într-o analiză pe tema reformei demarate de guvernul Tusk, publicația independentă Notes from Poland a observat și ea că metodele radicale folosite aduc practic aminte de tacticile conservatorilor.


Obiectivul de a reforma aceste mijloace de informare și de a restabili standardele jurnalistice de bază prin schimbarea personalului este în mod clar justificat, dar metodele guvernului de coaliție pentru atingerea acestui obiectiv au ridicat deja semne de întrebare, și nu doar în rândul PiS și al susținătorilor săi, a subliniat analiza.


În vreme ce PiS a creat noi proceduri și organisme prin legislație pentru a accelera preluarea presei publice, coaliția (lui Tusk) a obținut un rezultat similar prin interpretarea selectivă a legii. Nu există o simetrie directă aici, dar ambele grupuri au considerat că scopurile lor justifică mijloacele radicale, a observat Notes from Poland.


Nevoia unei reforme


Mulți observatori sunt de acord că instituțiile media publice din Polonia au nevoie de o reformă.


Joanna Krawczyk, directoare adjunctă la think-tank-ul German Marshall Fund din Varșovia, a explicat pentru Reuters că reforma trebuie să asigure inclusiv „depolitizarea completă” a organismelor de supraveghere, cum ar fi Consiliul Național al Audiovizualului.


Marcin Przydacz, deputat PiS, a declarat că orice reforme care vizează mass-media de stat ar trebui să fie implementate prin intermediul unei legi adoptate de ambele camere ale parlamentului și semnate de președinte.


Rămâne de văzut cum vor arăta acestea. Televiziunea de stat TVP 1 a difuzat joi seara, la principalul program de știri, materiale pe tema disputei dintre noua putere și opoziție.


Emisiunea a început cu un reportaj despre protestele față de politizarea TVP, care au avut loc zilnic în fața sediilor sale timp de ani de zile.


Reportajul a prezentat criticile lui Duda. O schimbare de la stilul anterior al TVP, care prezenta în special atacurile puterii conservatoare la adresa opoziței, observă Reuters.


Portavocea guvernului conservator


În perioada în care PiS s-a aflat la putere, mass-media publică a fost folosită în mod regulat pentru a promova agenda guvernului și pentru a-și ataca adversarii politici. Sondaje periodice realizate atât de agenția de cercetare de stat poloneză CBOS, cât și de cercetători de la Universitatea din Oxford au constatat că încrederea publicului în TVP s-a prăbușit sub conducerea PiS.


În raportul preliminar privind alegerile din toamnă, observatorii internaționali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au remarcat că, în timpul campaniei, TVP „a denaturat în mod deliberat evenimentele prin promovarea partidului de guvernământ, atacându-și în același timp în mod dur principalul rival politic”.


OSCE a constatat că 80% din materialele TVP despre principalul grup de opoziție au avut un ton negativ, în timp ce cele despre PiS și guvern „au fost aproape în întregime pozitive și deseori formulate pentru a amplifica mesajele de campanie ale partidului”.


Observatorii OSCE au emis constatări similare cu privire la tonul părtinitor al TVP și în rapoartele lor privind alegerile parlamentare din 2019 și alegerile prezidențiale din 2020.


În octombrie, o figură proeminentă a televiziunii publice poloneze TVP a recunoscut că, sub conducerea partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), postul a produs „o propagandă mai rea decât cea din anii ’70 (în timpul comunismului)”.


Declarațiile au fost făcute de Marcin Wolski, care, sub PiS, a fost director al TVP2, al doilea canal al postului de televiziune, apoi director al departamentului de divertisment și, mai recent, consilier al consiliului de administrație.


„Spun acest lucru în calitate de complice: am produs propagandă la un nivel mai rău decât în anii 1970”, a declarat Wolski la un eveniment postelectoral organizat de Klub Ronina, un important forum de discuții al dreptei, care se reunește săptămânal la Varșovia.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/polonia-presa-publica-schimbari-critici-4755753

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.