Pe fondul asediului continuu al trupelor israeliene asupra Fâșiei Gazei, situația disperată a pacienților din spitalele din enclavă - în special a copiilor - a devenit un subiect central al îngrijorărilor, scrie luni, 13 noiembrie, Reuters, potrivit Sky News.
Jurnaliștii agenției de știri relatează că la spitalul Al Shifa, cel mai mare din Gaza, au văzut bebeluși micuți, unii născuți prematur, care zac unul lângă altul. Unii dintre aceștia au fost înfășurați în pânze verzi, lipite în jurul lor pentru a le asigura căldura, iar alții poartă doar scutece - o imagine a vulnerabilității, viețile lor fiind în mare pericol cu fiecare minut care trece.
Nou-născuții se află sub îngrijirea medicilor de la spital, despre care autoritățile de acolo spun că este asediat de tancurile israeliene care se luptă cu luptătorii Hamas și că unitatea medicală nu are electricitate, apă, alimente, medicamente și echipamente.
"Ieri am avut 39 de bebeluși, iar astăzi au devenit 36", a declarat doctorul Mohamed Tabasha, șeful departamentului de pediatrie de la Al Shifa.
"Nu pot spune cât timp pot rezista. Pot pierde încă doi bebeluși astăzi sau peste o oră", a precizat medicul.
Bebelușii prematuri, care cântăresc mai puțin de 1,5 kg fiecare și, în unele cazuri, doar 700 sau 800 de grame, ar trebui să se afle în incubatoare unde temperatura și umiditatea pot fi reglate în funcție de nevoile lor individuale.
În schimb, ei au trebuit să fie mutați în paturi obișnuite în weekend din cauza lipsei de electricitate, a spus Dr. Tabasha. Ei au fost așezați unul lângă altul, înconjurați de pachete de scutece, cutii de carton cu tifon steril și pungi de plastic.
"Nu m-am așteptat în viața mea să pun 39 de bebeluși unul lângă altul pe un pat, fiecare cu o boală diferită, și în această lipsă acută de personal medical, de lapte", a adăugat Dr. Tabasha.
Bebelușilor le este prea frig, iar temperatura nu este stabilă din cauza întreruperilor de curent, a mai spus el. În absența măsurilor pentru controlul infecțiilor, ei își transmit virusurile între ei și nu au imunitate.
Medicul a precizat că nu mai există nicio modalitate de a le steriliza laptele și tetinele biberonului, conform standardelor necesare.
Ca urmare, unii au făcut gastrită și suferă de diaree și vărsături, ceea ce reprezintă un risc acut de deshidratare.
"Îi omori încet-încet"
Dr. Ahmed El Mokhallalati, de asemenea implicat în îngrijirea bebelușilor, a descris condițiile ca fiind mortale.
"Sunt într-o stare foarte proastă, în care îi omori încet-încet dacă nu intervine cineva pentru a le adapta sau pentru a le îmbunătăți situația", a spus el.
Dr. Tabasha a enumerat tot ceea ce ar avea nevoie pentru a-i ține pe bebeluși în siguranță: electricitate pentru funcționarea incubatoarelor, un sterilizator adecvat pentru tetinele de lapte și biberon, medicamente și aparate de asistență în cazul în care vreunul dintre ei ar intra în insuficiență respiratorie.
El a spus că situația este înfiorătoare pentru medici și pentru cele patru asistente medicale care se ocupă de bebeluși.
"Suntem epuizați emoțional și fizic", a spus medicul.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas