Muziciana și activista Sasha Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, din Sankt Petersburg, a primit o condamnare de șapte ani într-o colonie penală pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă, relatează BBC. Tânăra se află în detenție din aprilie 2022.
Skochilenko a protestat la câteva săptămâni după invazia lansată de Rusia în Ucraina, înlocuind etichetele cu prețuri dintr-un supermarket din Sankt Petersburg cu mesaje împotriva războiului.
„Armata rusă a bombardat o școală de artă din Mariupol. În jur de 400 de persoane se ascundeau înăuntru”, „Străbunicul meu nu a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial timp de patru ani pentru ca Rusia să devină un stat fascist și să atace Ucraina” sau „Recruții ruși sunt trimiși în Ucraina. Viețile copiilor noștri sunt prețul acestui război” sunt câteva dintre mesaje plasate în supermarket de activistă.
Sasha Skochilenko a recunoscut acuzațiile, iar în declarația sa finală a spus că își susține în continuare punctul de vedere.
View this post on Instagram
A post shared by Саша Скочиленко Alexandra Skochilenko (@skochilenko)
„Cât de puțină încredere are procurorul nostru în statul și societatea noastră dacă crede că statalitatea noastră și securitatea publică pot fi ruinate de cinci mici bucăți de hârtie? (…) Spuneți ce vreți - am greșit sau mi s-a spălat creierul. Îmi voi susține opinia și adevărul meu”, a declarat tânăra.
Ea a fost condamnată în baza legislației adoptate de Rusia imediat după declanșarea invaziei în Ucraina, care incriminează orice activism antirăzboi.
Procesul său a durat un an și jumătate, pentru că, scrie sursa citată, a fost unul dintre primele intentate conform noilor legi.
Avocații Sashei Skochilenko au cerut achitarea ei, afirmând că din cauza afecțiunilor cronice de care suferă este în pericol de a muri în închisoare. Ea a fost diagnosticată cu boală celiacă, precum și cu o problemă cardiacă din cauza căreia inima încetează să mai bată timp de două-trei secunde.
Sora ei, Anna, a declarat pentru BBC că Sasha este „un simbol a tot ceea ce urăsc autoritățile ruse. Este artistă, fragilă, lesbiană, are un nume de familie ucrainean”.
Legile în baza cărora a fost condamnată Skochilenko au fost folosite pentru a viza zeci de critici ai Kremlinului.
Luna trecută, jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protestat față de războiul din Ucraina în direct la televiziunea rusă de stat, a fost condamnată la 8 ani și jumătate de închisoare în lipsă, iar în luna aprilie, activistul Vladimir Kara-Murza a primit o condamnare la 25 de ani de închisoare pentru că a criticat războiul.
Foto: Profimedia