O irlandeză, angajată a unei companii israeliene din Dublin, a fost demisă după ce a postat comentarii anti-Israel pe o rețea socială

acum 1 an 171

În mesajele postate pe platforma LinkedIn, Courtney Carey, care lucra la compania israeliană Wix de mai bine de patru ani, a descris Israelul drept un „stat terorist” și a criticat bombardamentele „nediscriminatorii” ale armatei israeliene în Gaza, scriu The Irish Times și The Irish News.


O femeie a fost concediată de la biroul irlandez al unei companii israeliene de tehnologie în urma unor postări pe rețelele sociale în care a descris Israelul drept un „stat terorist”, în contextul războiului din Orientul Mijlociu, scrie The Irish Times.


Courtney Carey, care lucra în biroul din Dublin al companiei Wix de 4 ani și jumătate, a fost demisă luni, în urma reacțiilor venite din partea colegilor israelieni la comentariile sale, au explicat oficialii firmei de software, care are aproximativ 500 de angajați la biroul din Dublin.


În mesajele postate pe platforma LinkedIn, Carey a descris Israelul drept un „stat terorist” și a criticat bombardamentele „nediscriminatorii” ale armatei israeliene în Gaza. Ea a afirmat că „motivul principal al acestei violențe este ideologia sionistă”, care „neagă identitatea palestiniană” și „promovează construirea de colonii ilegale pe pământ palestinian”.


<iframe src="https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:ugcPost:7121546216525414400" height="1324" width="504" frameborder="0" allowfullscreen="" title="Embedded post"></iframe>

Ulterior, Carey a precizat că condamnă „toate formele de terorism” și că nu susține Hamas. „Poți să te opui sionismului ca ideologie politică și, în același timp, să te opui ferm antisemitismului, care este, de asemenea, o formă de rasism”, a spus ea, într-o postare care conține imagini de la un miting pro-palestinian din Dublin.


Într-un mesaj postat luni pe X (fostul Twitter), președintele companiei, Nir Zohar, a anunțat că Wix a „decis să se despartă” de Carey. El a spus că a fost „bombardat” cu mesaje de la angajații israelieni și de la alte persoane care criticau postările acesteia.


Angajații din Israel și-au „pierdut prieteni și membri ai familiei” în atacurile Hamas și au suferit „multă durere și traume personale”, a spus el. „În condițiile acestea, faptul că toți israelienii sunt numiți teroriști de cineva pe care îl percep drept un coleg este de neînțeles, inexplicabil și inacceptabil”, a scris el.


Zohar a mai spus că un manager i-a cerut inițial lui Carey „să fie înțelegătoare” cu sentimentele colegilor, după o primă postare „inflamatoare”. Ulterior, a spus el, angajata a continuat cu postările, „acuzând practic victimele terorismului oribil”.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="iw" dir="rtl">לכל מי שפנה אלי ושאל, חולק את פרטי המקרה: <a href="https://t.co/r2F0kTWlwS">pic.twitter.com/r2F0kTWlwS</a></p>&mdash; Nir Zohar (@nirzo) <a href="https://twitter.com/nirzo/status/1716467423581245562?ref_src=twsrc%5Etfw">October 23, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

În vreme ce a spus că Wix „nu va încerca niciodată să limiteze opiniile politice ale nimănui”, Zohar a afirmat că are valori puternice când vine vorba de „spiritul de echipă, parteneriat și prietenie”. El a adăugat că postările lui Carrey au afectat „spiritul echipei noastre israeliene” și au amenințat „legătura” dintre biroul din Dublin și alți colegi israelieni.


Într-o declarație pentru The Irish Times, Carey a spus că demiterea ei nu este corectă și a precizat că ia în calcul să sesizeze autoritățile pentru a ataca decizia. Ea a mai spus că după ce cazul a devenit public, a primit numeroase mesaje de încurajare, dar și amenințări cu moartea și cu violul.


Cazul a stârnit mai multe reacții publice în Irlanda, una dintre acestea venind chiar de la premierul Leo Varadkar.


Varadkar, scrie Irishnews, a încurajat-o pe Carey să ceară asistență juridică, deoarece legislația irlandeză privind ocuparea forței de muncă nu permite concedierea unei persoane pe baza opiniilor sale politice.


„Cred că acest lucru este greșit și aș încuraja-o pe femeia în cauză să ceară sfaturi, fie de la WRC (Comisia pentru relații la locul de muncă), fie de la un sindicat sau de la un avocat, pentru că s-ar putea să constituie o concediere abuzivă și există căi de atac care s-ar aplica atunci”, a spus el.


Vicepremierul Micheál Martin a declarat și el că demiterea unui angajat pentru un punct de vedere politic este „inacceptabilă”.


„Trăim într-o democrație aici, tolerăm dezbaterea cu libertatea de exprimare, libertatea de opinie, iar oamenii au opinii diferite în legătură cu aceste probleme”, a spus el. „Oamenii au dreptul la perspective diferite (cu condiția) să nu pledeze pentru violență în urmărirea acestor obiective”, a mai spus vicepremierul.


Reacții au venit de asemenea de la mai mulți parlamentari.


Printre ei, Mick Barry, un deputat din circumscripția Cork North Central, care a declarat că Congresul Irlandez al Sindicatelor are responsabilitatea de a vorbi și de pune sub semnul întrebării concedierea angajatei, apărând drepturile lucrătorilor la libertatea de exprimare.


„Acesta este un precedent extrem de periculos. O femeie a fost concediată de la locul de muncă pentru că s-a pronunțat împotriva unui război brutal. Faptul că o angajată este concediată pentru că și-a exprimat o opinie politică poate avea un efect descurajator asupra multor mii de lucrători din această țară”, a spus el, citat de The Irish Times.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/irlandeza-demisa-postari-israel-4701207

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.