O petiție a fost lansată în Parlamentul UE pentru a-l împiedica pe Viktor Orban să preia președinția Consiliului European

acum 9 luni 56

Mulți eurodeputați și diplomați sunt sceptici cu privire la succesul planului și la fezabilitatea juridică a acestuia, scriu publicațiile pe teme europene EUObserver și The European Conservative.


Un eurodeputat finlandez a lansat o petiție pentru a cere șefei Parlamentului European să inițieze o nouă tentativă de a priva Ungaria de dreptul de vot în Consiliul UE, împiedicându-l astfel pe premierul Viktor Orbán să își asume rolul de președinte interimar al Consiliului în luna iulie.


Scrisoarea europarlamentarului Petri Sarvamaa (PPE) a început să circule luni și cere președintei Roberta Metsola să inițieze un vot asupra unei rezoluții care să ceară Comisiei o altă procedură de infringement (pe baza articolului 7) împotriva Ungariei, pentru încălcarea statului de drept


„Credem că această acțiune este necesară pentru a proteja valorile Uniunii Europene”, a spus Sarvamaa în scrisoarea consultată de The European Conservative, „mai ales după acțiunile luate de Ungaria pentru a perturba procesul decizional al statelor membre în cadrul Consiliuuil European din decembrie”.


Prin „perturbare”, europarlamentarul s-a referit la veto-ul Ungariei asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.


Scopul final al deciziei este suspendarea dreptului de vot al Ungariei. Iar acest lucru ar trebui să îl împiedice pe premierul Viktor Orbán să preia și președinția interimară a Consiliului în iulie, după probabila demisie a actualului președinte Charles Michel.


Planul pare să aibă totuși mai multe obstacole.


În primul rând, în istoria UE nu s-a mai încercat nimic de acest gen. Articolul 7 a mai fost declanșat atât împotriva Poloniei, cât și a Ungariei, dar Consiliul nu a votat până acum pentru restricționarea drepturilor de vot ale celor două țări..


Măsura, botezată „opțiunea nucleară” este considerată a fi prea periculoasă pentru a fi folosită, cu excepția unor scenarii extreme.


În al doilea rând, întregul proces necesită mai multe voturi și decizii din partea tuturor celor trei instituții ale UE, iar șase luni ar putea să nu fie suficiente pentru realizarea planului. În plus, nu este clar dacă liderii statelor membre vor vota în Consiliul pentru această variantă.


În plus, suspendarea drepturilor de vot este singura sancțiune specificată de art. 7 alineatul (3) din tratat și nicăieri altundeva în tratat nu se spune nimic despre interzicerea de a prelua simultan și automat președinția rotativă.


Nu în ultimul rând, Ungaria a îndeplinit parțial cerințele impuse de Comisia Europeană în privința statului de drept și așteaptă ca executivul UE să deblocheze restul de 20 de miliarde de euro din fondurile înghețate, odată ce își va încheia evaluarea.


Mai mulți eurodeputați au spus oricum că, în opinia lor, planul lui Sarvamaa este greu realizabil.


„Nu cred că există mijloace legale pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat pentru EUObserver Petras Austrevicius, un eurodeputat al grupului liberal Renew.


„Nu văd niciun sprijin pentru acest lucru în Consiliu”, a declarat, sub anonimat, un alt diplomat, care a afirmat că aproape niciun stat membru nu ar îndrăzni să se atingă de președinția rotativă, pentru a nu stabili un precedent.


Un alt diplomat a declarat că, în loc să intre în panică, Parlamentul European ar trebui să înceteze să mai exagereze problema.


„Să nu supraestimăm impactul președinției asupra politicii UE”, a spus diplomatul, explicând că prima președinție după alegeri și ultima înainte de convocarea noii Comisii nu se ocupă de politici majore.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/petitie-parlamentul-ue-viktor-orban-presedintie-consiliu-4770691

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.