Obiceiuri înainte și după Anul Nou. Originea și semnificația Plugușorului

acum 15 ore 11

Plugușorul este unul dintre cele mai vechi și mai îndrăgite obiceiuri românești, păstrat din generație în generație și practicat cu precădere în Ajunul Anului Nou. Colinda agrară, simbol al speranței și belșugului, a devenit un reper al tradițiilor de iarnă în România, încărcată de semnificații profunde legate de viața agricolă și spiritualitatea poporului.

Originea și semnificația Plugușorului

Potrivit etnografului Dan Ravaru, Plugușorul își are rădăcinile în vechile tradiții agrare ale populațiilor din spațiul românesc, fiind influențat de urările de tip roman. Plugul, un simbol central în acest obicei, este considerat o unealtă sacră ce creează o legătură între pământ și cer, fiind esențial în viața țăranului român.

  

„Plugușorul era văzut nu doar ca o simplă colindă, ci și ca o formă de descântec. Se credea că gospodarul care primea urători în casă era protejat de spiritele rele, iar acolo unde aceștia nu ajungeau, era posibil să apară evenimente nefaste. Rostirea ură...

Sursa: https://www.realitatea.net/stiri/actual/obiceiuri-inainte-si-dupa-anul-nou-originea-si-semnificatia-plugusorului_677057ed641fdd6a046c8983

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.