Motivul pentru care oceanele Pământului ar fi putut arăta diferit în trecutul străvechi este legat de chimia lor şi de evoluţia fotosintezei, potrivit Science Alert. Formaţiunile de benzi de fier au fost depuse în eonul arhean şi paleoproterozoic, între 3,8 şi 1,8 miliarde de ani în urmă. Pe atunci, viaţa era limitată la organismele unicelulare din oceane. Continentele erau un peisaj arid de roci şi sedimente gri, maro şi negre.
Ploaia care cădea pe rocile continentale dizolva fierul care era apoi transportat în oceane de râuri. Alte surse de fier erau vulcanii de pe fundul oceanelor.
În perioada Eon Archaean, atmosfera şi oceanele Pământului erau lipsite de oxigen gazos. Aceasta este şi perioada în care au evoluat primele organisme care au generat energie din lumina soarelui. Aceste organisme au folosit fotosinteza anaerobă, ceea ce înseamnă că puteau face fotosinteză în absenţa oxigenului.
SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.
Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).
Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.