Procurorii au clasat dosarul în care președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu (PNL), era urmărit penal pentru luare de mită, acuzație făcută acum 6 luni, a anunțat Direcția Națională Anticorupție, vineri, 29 decembrie, fără să precizeze și motivul clasării.
Pe 14 decembrie, Mihai Lupu a publicat pe Facebook documentul primit de la procurorii anticorupţie, în care se preciza că „nu există probe”.
„Vă facem cunoscut faptul că prin rechizitoriul 19/P/2023 din data de 11.12.2023, referitor la infracţiunea reţinută în sarcina dumneavoastră, respectiv cea de luare de mită, prevăzută de art.6 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 289 alin.1 C.pen., în temeiul disp. Art. 315, alin. 1, lit.b C.pr.pen rap la art.16, lit c, c. proc. pen, s-a dispus clasarea deoarece nu există probe din care să reiasă că dumneavoastră aţi săvârşit infracţiunea”, se arată în documentul primit de șeful CJ Constanța de la DNA.
În luna iunie, DNA spunea că liberalul Mihai Lupu a primit de la un om de afaceri foloase necuvenite, mai precis plante decorative și ornamentale și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor, în schimbul accesului la informații nepublice, adică la ofertele depuse de alte societăți comerciale, gest prin care omul de afaceri urma să câștige mai multe licitații.
În acest dosar au fost trimiși în judecată Ermil Chelariu și Adrian Roșu, funcționari din CJ Constanța și Primăria Mangalia, sub aceleași acuzații. Contractele obținute de omul de afaceri, cu ajutorul celor trimiși în judecată, se ridică la suma totală de 735.877 lei, potrivit DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
După începerea urmăririi penale, Mihai Lupu a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Constanţa. Ulterior, PNL Constanţa i-a retras sprijinul politic.