Ora de iarnă 2023. Sâmbătă spre duminică se dă ora înapoi

acum 1 an 157

Trecerea la ora de iarnă 2023 este momentul în care România trece la ora standard și ziua în care se face această schimbare este considerată cea mai lungă din an, pentru că va avea 25 de ore, în loc de 24. Descoperă când trecem la ora de iarnă 2023 și cum ne influențează acest lucru.


Ora de iarnă în 2023 - sâmbătă spre duminică dăm ceasurile înapoi


După echinocțiul de toamnă 2023, momentul în care începe toamna și din punct de vedere astronomic, România face și trecerea la ora de iarnă.


Echinocțiul de toamnă este momentul în care axa Pământului este orientată orizontal în raport cu Soarele, ceea ce duce la egalitatea între zi și noapte pe întreaga planetă. Acesta marchează trecerea către sezonul de toamnă și este un moment special în calendarul astronomic.


Ca în fiecare an, și în 2023 trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din octombrie, ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 28 și 29 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00.


De ce trecem la ora de iarnă


Sistemul orei de iarnă și de vară este o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare toamnă și primăvară, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. Ora de iarnă este deci momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est + 2 UTC. Ora de iarnă este considerată, de fapt, ora-standard. Trecerea la ora de iarnă înseamnă, așadar, că vom dormi mai mult cu o oră.


De când se schimbă ora


Benjamin Franklin este autorul proverbului „culcatul și trezitul devreme îl fac pe om sănătos, bogat și înțelept” și a publicat o scrisoare în Journal de Paris, sugerând că parizienii economisesc lumânările ridicându-se mai devreme din pat pentru a folosi lumina soarelui dimineață.


Mecanismul cunoscut prin care se schimbă ora, atât primăvara, cât și toamna, este folosit de peste 100 de ani de mai multe țări din întreaga lume, mai exact 70 de țări. Nu toate țările au aceleași perioade stabilite pentru schimbarea orelor.


Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie).


Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 , apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia.


La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945. La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional, din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie.


România a aderat pentru prima dată la ora de vară în anul 1932. După ce ora de vară a fost introdusă în România, a funcţionat anual, până în 1939. Din 1 aprilie 1940, ora 0.00, până în 2 noiembrie 1942, ora 3.00, ora de vară a fost în vigoare permanent. Apoi, din 1943, s-a renunţat la ea. A fost reintrodusă abia în regimul Ceauşescu, începând cu 1979.


Înainte de schimbarea orei, în luna septembrie se întâmplă și echinocțiul de toamnă. Atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. După data de 23 septembrie, zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar asta se păstrează până la solstițiul de vară, în jurul datei de 21 iunie.


Ora la telefon se schimbă automat?


Pentru cei care nu știu dacă trebuie să schimbe manual ora la telefon, smartphone-urile, indiferent dacă au sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora, dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei.


Dacă la iPhone nu se schimbă automat, se accesează meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.


Țările în care nu se schimbă ora


Până în prima parte a anului 2017, din cele 192 de țări ale lumii, mai bine de 100 au refuzat să schimbe ora. În ceea ce privește motivele, acestea sunt diverse, inclusiv religioase.


Statele care au refuzat să treacă de la ora de iarnă la ora de vară și invers sunt situate pe toate continentele lumii, pornind din Africa și terminând cu Europa.


Africa – din cele 54 de țări de pe continentul african, doar trei au decis să schimbe fusul orar: Namibia, Tunisia și Egipt. Restul de 51 nu schimbă niciodată ora, printre care Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania sau Guineea Ecuatorială. America de Nord și de Sud – Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia, dar și alte țări mai mici nu mai vor să treacă prin schimbarea orei.


În SUA nu se trece la ora de vară sau ora de iarnă în Arizona și în Insulele Hawaii. Ora nu se schimbă nici în orașul canadian Ontario.


Asia – aici, ora nu se schimbă în următoarele țări: Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord Coreea de Sud şi Iraq. De asemenea, în această listă se înscriu și unele foste republici sovietice, situate în Asia Centrală.


Europa – cele patru țări europene care nu schimbă niciodată ora sunt Turcia, Belarus, Rusia și Islanda. Australia – aici ceasurile se schimbă doar parțial. Queensland și Australia de Vest aderă la același fus orar atât pe timp de iarnă, cât și de vară.


Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă


Chiar dacă în noaptea în care se face trecerea la ora de iarnă dormim cu o oră mai mult, efectele acestei schimbări pot fi și neplăcute în multe cazuri.


Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.


Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.


Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte. Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă.


Descoperă și ce provoacă alergiile de toamnă.


Cum poți evita să fii afectat de schimbarea orei


Cum ora de iarnă poate afecta ritmul circadian, oamenii pot întâmpina pentru o perioadă mai lungă probleme în a-şi adapta orele de trezire.


Trecerea la ora de iarnă poate fi o oportunitate de a îţi îmbunătăți obiceiurile de somn și de a te odihni suficient în fiecare noapte. Pentru ca schimbarea orei să te influenţeze cât mai puţin, medicii sugerează să dai înapoi toate ceasurile din casă în seara dinaintea schimbării orei. În acest fel, când te vei trezi a doua zi, adaptarea la noua oră deja începe. Pe măsură ce te adaptezi la schimbarea orei, ai putea fi tentat să dormi până târziu în weekend, dar fă tot posibilul să îţi respecți cât mai bine programul obișnuit de somn. Nu folosi ora în plus de somn ca scuză pentru a sta treaz mai târziu. Mergi la culcare sâmbătă la aceeași oră ca de obicei, pentru a-ţi menține ciclul regulat de somn-veghe.


După schimbarea orei, încearcă să te culci şi să te trezeşti la aceleași ore în fiecare zi pentru a-ţi reseta ritmul circadian al organismului. Odată ce vei intra într-un tipar constant, corpul se va alinia cu programul tău și va recunoaște în mod natural când este timpul să te trezeşti sau să te culci.


Deschide jaluzelele duminică dimineața și întâmpină razele strălucitoare ale soarelui. Sfârșitul orei de vară împinge înapoi răsăritul soarelui cu o oră, astfel că lumina dimineții va ajunge la tine mai devreme. Soarele este regulatorul naturii și ne menține ritmul circadian în funcțiune. Pe lângă faptul că funcționează ca un ceas natural, soarele este, de asemenea, un bun stimulent pe măsură ce zilele se scurtează. Un studiu a constatat că expunerea la lumina dimineții este cel mai eficient tratament pentru a ne binedispune în fața efectelor iernii, cum ar fi tulburările afective sezoniere.


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/ora-de-iarna-2023-4652772

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.