Extinderea ordinului de protecție, pentru orice victimă a violenței, de orice fel, a fost adoptată de Plenul Senatului în calitate de prim for sesizat, a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu, luni, 30 octombrie. Camera Deputaților va avea rolul decizional în acest caz.
„Prin proiect extindem mecanismul ordinului de protecție la toate formele de violență fizică, dar și psihică: hărțuire online, apeluri telefonice multiple, urmărire”, a spus Gorghiu, care a precizat că „nu e nevoie ca agresorul să fie membru de familie”.
Ministrul Justiției a explicat care vor fi măsurile luate față de agresor:
evacuarea temporară din locuința comună
obligarea la păstrarea unei distanțe minime față de victime
obligarea de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere
interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic
instanţa poate dispune şi obligarea agresorului să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie şi poate recomanda internarea voluntară sau chiar nevoluntară
dacă agresorul se droghează, instanţa poate dispune, cu acordul lui, integrarea într-un program de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri
Proiectul de lege pentru protejarea victimelor violenței împotriva agresorilor, numit Legea privind ordinul de protecție, făcut la inițiativa Ministerului Justiției și a Ministerului de Interne, a fost aprobat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pe 13 iulie.
Concret, după ce vor fi parcurși pașii parlamentari, ordinul de protecție, limitat în prezent la victimele violenței domestice, va fi extins și se va aplica la orice forme de violență. Astfel, potrivit Alinei Gorghiu, se va interveni și la hărțuirea online, la telefoane multiple date victimei, „de multe ori la ore nepotrivite”, sau dacă femeia este urmărită în mod repetat „fără drept sau interes legitim”.
Proiectul merge acum la Camera Deputaților, care va avea rolul decizional.