O echipă multidisciplinară formată din cinci medici a reușit să salveze un pacient de 77 ani, care a ajuns la Spitalul Memorial Băneasa ȋn stare gravă, după ce fusese recent operat pe creier. Bărbatul avea un abces pancreatic, iar infecția era aproape de a se răspândi ȋn tot organismul. Având ȋn vedere vârsta ȋnaintată, dar și multiplele comorbidități, medicii de la Memorial au decis să ȋl trateze printr-o tehnică minim invazivă – montarea unui stent transgastric prin intermediul unei ecoendoscopii – care a drenat rapid infecția și a permis externarea pacientului, ȋn doar câteva zile.
„Pacientul, ȋn vârstă de 77 de ani, suferise mai multe intervenții chirurgicale cardio-vasculare și abdominale, de-a lungul timpului. De asemenea, fusese operat recent de meningiom parietal drept, care recidivase. Când a ajuns la Spitalul Memorial Băneasa, prezenta hemipareză stânga și dezvoltase sepsis postoperator. În urma CT-ului, a fost identificată sursa infecției, iar diagnosticul pe care l-am stabilit a fost de abces peripancreatic. Pacientul mai prezenta o descărcare de la nivelul abcesului pancreatic în organism, ceea ce a dus la apariția sepsisului și agravarea stării generale cu dezvoltarea de disfuncții respiratorii și hematologice. În cadrul echipei medicale multidisciplinare, am decis că metoda de tratament optimă pentru condiția de sănătate a pacientului este drenajul focarului infecțios printr-o metodă minim invazivă, respectiv montarea unui stent transgastric de tip HotAxios ghidat ecoendoscopic“, spune Dr. Mădălina Florescu, medic primar gastroenterologie și hepatologie, cu competență în endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică.
Din cauza vârstei avansate a pacientului și a multiplelor probleme de sănătate, diagnosticul și tratamentul au fost stabilite și realizate de o echipă medicală multidisciplinară alcătuită din: Dr. Mădălina Florescu, medic primar gastroenterologie și hepatologie, Dr. Ionuţ Gobej, medic primar neurochirurgie, Dr. Ruxandra Daniela Fota, medic primar ATI și Dr. Adriana Cojocaru, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală imagistică.
Implicarea mai multor specialiști care lucrează ȋmpreună la cazurile complexe este unul dintre factorii care contribuie la succesul tratamentelor din Spitalul Memorial. Echipa multidisciplinară asigură, ȋn primul rând, o evaluare completă și corectă a stării de sănătate pacientului. Apoi, protocolul terapeutic este discutat și agreat de către toți membrii echipei și include soluții pentru fiecare problemă cu care acesta se confruntă. Rezultatul este un tratament personalizat, adaptat nevoilor specifice ale pacientului.
Intervenția a constat în montarea, sub ghidaj ecoendoscopic, a unui stent metalic care a permis drenarea abcesului în interiorul stomacului. Culturile recoltate prin puncția realizată endoscopic au evidențiat cauza infecției. Pe baza rezultatelor antibiogramei, a fost stabilit tratamentul antibiotic adecvat, care a fost administrat încă o săptămână după intervenție.
,,Starea generală s-a ameliorat din prima zi postdrenaj prin remisia febrei, a sindromului inflamator și a problemelor respiratorii. Ulterior, a urmat eliminarea completa a puroiului colectat în jurul pancreasului și dispariția sepsisului, iar pacientul a putut fi externat la cinci zile de la realizarea procedurii endoscopice. A revenit la o lună pentru extragerea stentului metalic, care s-a realizat tot prin procedură endoscopică", explică Dr. Mădălina Florescu.
Procedura modernă de drenaj minim invaziv prin ecoendoscopie utilizată de echipa medicală de la Spitalul Memorial Băneasa a înlocuit, în ultimii ani, intervențiile chirurgicale clasice, datorită rezultatelor excelente în ceea ce privește eficiența procedurii, dar și a numărului redus de complicații. Astfel, pacienții pot beneficia de îmbunătățirea rapidă a stării de sănătate și reîntoarcerea la condițiile normale de viață.