Dacă sunteți palizi, epuizați și obosiți ușor, probabil că sunteți anemici. Lipsa fierului este de obicei cauzată de boli, dar la persoanele sănătoase apare din cauza unei alimentații neadecvate. Urzicile sunt plante medicinale bogate în fier, benefice pentru organism şi datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Mulți spun că, în urzici, natura a împachetat o bună parte a sănătății.
Mâncărurile preparate cu urzici fac parte de mult timp din tradiția popoarelor balcanice, inclusiv a celui sârb. Puteţi încerca următoarele rețete de mâncare cu urzici, recomandate de doi specialişti sârbi, nutriționista Mirjana Ljutić și bioenergoterapeutul Gordana Veinović.
Risotto verde
Ingrediente
250 g orez integral;
4 linguri ulei de măsline;
3 mâini de frunze de urzică;
o ceapă roșie;
50 g brânză veche rasă;
puțin usturoi;
sare și piper;
lămâie.
Mod de prepaprare
În ulei, căliți ceapa tocată mărunt. În momentul în care începe să se rumenească, adăugați frunzele de urzică spălate, apoi acoperiți vasul pentru câteva momente. Apoi ridicați capacul și adăugați apă caldă. Adăugați orezul și condimentele, apoi fierbeți timp de 15 minute. Risotto-ul se servește rece, presărat cu brânză rasă, iar opțional puteți adăuga bucăţele de pește sau câțiva creveți. Înainte de a mânca, stoarceți lămâie peste.
Supă cremă de urzici
Ingrediente
2 morcovi;
200 g rădăcină de țelină;
200 g urzici;
o mână de frunze de țelină;
o mână de mazăre proaspătă;
smântână;
puțin ulei;
sare.
Mod de preparare
Răzuiți țelina, morcovul, iar urzicile și frunzele de țelină tăiați-le mărunt. Căliți în ulei toate legumele mărunțite și adăugați mazărea. Sărați după gust și turnați 1,2 litri de apă. Gătiți la foc mic până când supa scade la o treime. Folosiți un blender pentru a mărunți legumele fierte sau le puteți pasa. Serviți cu smântână.
Papricaş de urzici
Ingrediente
400 g urzici proaspete;
0,5 kg carne de pui;
200 g rădăcină de țelină;
2 morcovi;
o ceapă mare;
o vânătă mică;
2 ardei roșii;
puțină sare și ulei.
Mod de preparare
Tăiați legumele mărunt și căliți-le în ulei, începând cu ceapa, apoi morcovul și țelina, apoi vânăta și urzicile. Carnea de pui se fierbe în apă cu sare, apoi se rupe în bucăți mai mari și se adaugă la legumele călite. Dacă este necesar, adăugați puțină supă de carne și condimentați după gust. Serviți cu paste integrale, orez sau mămăligă.
Urzici la cuptor
Ingrediente
600 g frunze tinere de urzică;
o cană fulgi de ovăz;
2 ouă;
50 g brânză;
50 g unt;
sare și piper.
Mod de preparare
Puneți urzicile spălate în apă sărată și lăsați-le câteva minute. Apoi scurgeți-le, tăiați-le mărunt și lăsați-le în 20 g unt topit. Amestecați gălbenușurile bine cu untul moale rămas, apoi adăugați urzicile scurse, fulgii de ovăz și brânza. Condimentați cu sare și piper după gust și amestecați bine. La final, adăugați albușurile de ou bătute spumă. Amestecați ușor și turnați totul într-un vas uns, apoi coaceți timp de aproximativ 20 de minute.
Sursa foto: Shutterstock.com
Vezi şi alte reţete cu urzici!